Leikkuujätteelle uusi elämä

Oman ompelimomme leikkaamossa kertyy vuosittain kymmeniätuhansia kiloja leikkuujätettä. Vuonna 2020 leikkuujätteen määrä omassa ompelimossamme oli noin 59 000 kg. Leikkuusuunnitelmat tehdään aina mahdollisimman materiaalitehokkaasti. Tarkoista suunnitelmista huolimatta valmistettavien tuotteiden leikkaamisessa jää ylimääräistä materiaalia, joka on niin pientä, ettei sitä voi enää hyödyntää vaatevalmistuksessa. Kyseessä on siis puhdas, käyttämätön ja samalla arvokas materiaali. Siksi aloitimme vuonna 2020 projektin, jonka tuloksena meillä on ilo esitellä sivuvirrasta valmistettuja tuotteita.

Projektia varten leikkuujätettä kerättiin oman ompelimomme leikkaamossa. Kerättäväksi materiaaliksi valittiin 100 % puuvilla ja 95 % puuvillan sekä 5 % elastaanin sekoite. Eri väriset jakeet kerättiin yhteen. Eri väriset jakeet on mahdollista myös lajitella erikseen, jolloin kerätyn erän väri näkyy paremmin valmiissa kankaassa tai neuloksessa, mutta tuolloin meillä ei ollut mahdollisuutta eritellä värejä. Kun leikkuujätettä oli kertynyt riittävästi eli tässä tapauksessa lähes 1300 kg, se kuljetettiin ompelimostamme pohjoiseen Espanjan puolelle yhteistyökumppanillemme Col & Brille uudelleen avattavaksi ja kehrättäväksi uudelleen langaksi ja kankaan kudontaan.

Kierrätysprosessin yhteydessä puuvillakuitu lyhenee. Tämän vuoksi kierrätetystä puuvillasta valmistettu materiaali ei saavuta samoja laatuvaatimuksia kuin neitseellisestä puuvillasta valmistettu. Kehruun yhteydessä kierrätettyä puuvillaa vahvistamaan yhdistettiin polyesteriä, joka on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista. Langasta kudottiin Espanjassa twill-kangasta, jonka vahvuus on noin 305 g /m2. Kankaan loimilanka on muualta tullutta tuotannon ylijäämäpuuvillaa, joka on GOTS -ja BCI-sertifioitua ja myös tähän lankaan oli yhdistetty kierrätyspolyesteriä.

Kunnioittaaksemme ekologisempaa tuotantoprosessia päätimme, ettei lankaa tai kangaserää värjätä tai paineta, vaan se saa olla luonnollinen oma itsensä. Valmiiden tuotteiden väri on hieman beigeen taittava harmaa. Kankaan lopullinen väri on siis peräisin kierrätysmateriaalin väristä ja kankaan tuntu on rennon rouhea ja jopa hieman pellavamainen. Tuotteiden kutistuvuus on noin 10 % luokkaa.

Avattu kuitu, kehrätty lanka ja valmis kangas.

Lopullinen materiaali nyppyyntyy hieman tavallista herkemmin. Se vaikutti myös siihen, mitkä tuotteet lopulta valittiin valmistettavaksi. Esim. housuissa tai haalarissa nyppyyntyminen olisi ollut voimakasta, joten tuotantoon valitsimme alaosien sijaan paitoja, tunikan ja mekon. Kumppanimme YoungStar Portugalissa valmisti vaatteet: Amalia-paidan ja Evelina-mekon Puuvillatehdas-merkille ja Malia-mekon ja Stella-puseron Aarre-merkille.

Valmista kangasta kudottiin tähän ensimmäiseen erään 389 kg ja se sisältää noin 270 kg kierrätettyä puuvillaa. Leikkaamosta kerättyä materiaalia jäi siis vielä käytettäväksi muihin kiinnostaviin uutuuksiin. Keskimääräinen vedenkulutus puuvillakiloa kohden on noin 16 000 litraa*. Tämä kierrätysmateriaalin hyödyntäminen säästi noin 272 kg neitseellistä puuvillaa, joten veden säästö oli 4 320 000 litraa vettä. Tuolla vesimäärällä yksi suomalainen peseytyisi, valmistaisi ruuan ja huuhtelisi vessan noin 38 230 vuorokauden eli lähes 105 vuoden ajan! **

Uusi mielenkiintoinen kierrätysmateriaaliprojekti on jo startannut vauhdilla ja siitä syntyneisiin ihanuuksiin pääsemme tutustumaan tuonnempana.


*Yhden puuvillakilon tuottamiseen tarvitaan 4000–29 000 litraa vettä.
Lähde: Suomen Tekstiili ja Muoti, Tekstiilikuituopas 2021, s. 11

**Keskimääräinen suomalainen kuluttaa kotitalouskäytössä noin 113 litraa vettä vuorokaudessa pääasiassa peseytymiseen, ruoanlaittoon ja WC:n huuhteluun.
Lähde: 19.4.2021 https://www.kiinteistolehti.fi/keskimaarainen-vedenkaytto-vahentynyt/