Black Moda vuoden 2022 vastuullisuusraportti

Black Modan vuoden 2022 vastuullisuusraportti on julkaistu. Sen sisältä löytyvät tiedot Black Moda Oy:n vastuullisuudesta vuodelta 2022 taloudellisen vastuun, sosiaalisen vastuun ja ympäristövastuun osa-alueilta. Keräsimme tähän artikkeliin vastuullisuuden tärkeimmät tapahtumat vuodelta 2022.

Black Moda – Taloudellinen vastuu

Black Moda on suomalainen perheyritys, jonka toimipiste sijaitsee Pirkkalassa. Black Moda Oy toimii valmistajana useille kotimaisille brändeille ja sen missio on auttaa vastuullisia vaatebrändejä menestymään. Suurin osa Black Modan tuotteista valmistetaan sen toisessa perheyrityksessä, Black Moda Portugalissa. Lisäksi Black Moda valmistaa ja myy seuraavien omien brändien tuotteita: Aarrelabel (Pumpkin Design Oy), Puuvillatehdas sekä lisenssibrändi Ratia. Vuonna 2022 Black Modassa työskenteli yhteensä 19 henkilöä. Black Moda Oy:n liikevaihto oli 10,3 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti 9,1 %. Yritys maksoi vuonna 2022 Suomeen yhteensä 2,2 miljoonaa euroa arvonlisäveroja ja 180 tuhatta euroa muita veroja.

Lue lisää talouden tunnusluvuista Black Modan vuoden 2022 vastuullisuusraportista.

Black Moda – Ympäristövastuu

Black Moda on mukana STJM:n hiilineutraali tekstiiliala 2035 -sitoumuksessa. Sitoudumme tavoittelemaan hiilineutraalisuutta omassa toiminnassamme viimeistään vuoteen 2035. Sitoumuksen kautta olemme saaneet käyttöömme OpenCO2.netin tekstiilialan hiilijalanjälkilaskurin, joka perustuu maailmanlaajuisen GHG Protocol -standardin ohjeistukseen. Vuonna 2022 hiilidioksidipäästömme scope 2 ja scope 3 -päästöt mukaan lukien olivat yhteensä 1 895,57 t hiilidioksidiekvivalenttia. Tämä vastaa 184 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä. Suurin osa hiilidioksidipäätöistä syntyi valmiiden tuotteiden kuljetuksista asiakkaille. Vuoden 2022 hiilidioksidipäästöissä olemme päässeet ensimmäistä kertaa hyödyntämään OpenCO2.netin laskuria ja keränneet tietoa päästöistä entistä kattavammin, joten meillä ei ole vertailukelpoista lukua edeltäviin vuosiin.

Toisiksi eniten päästöjä aiheuttavat langat, kankaat ja neulokset. Siksi kierrätyspohjaisten materiaalien etsiminen ja kehityksessä mukana oleminen on tärkeää ja vuonna 2022 otimmekin suuren harppauksen tämän saralla. Vuonna 2022 lanseerasimme myös omille merkeillemme, Aarteelle ja Puuvillatehtaalle tuotteita, jotka oli tehty oman ompelimomme leikkuujätteestä. Materiaalitehokkaasta kaavoituksesta huolimatta ompelimossamme kertyy vuosittain kymmeniä tuhansia kiloja leikkuujätettä. Keräsimme ompelimomme 100 % puuvilla sekä 95 % puuvilla ja 5 % elastaani laatuista leikkuujätettä ja toimitimme materiaalin espanjalaiselle yhteistyökumppanillemme Col & Brille avattavaksi ja kehrättäväksi uudelleen langaksi ja kudontaan. Mekaanisessa kierrätysprosessissa kuidun laatu heikkenee hieman ja kehruun yhteydessä laatua vahvistamaan lisättiin kierrätyspulloista valmistettua polyesteria. Ympäristöystävällisempää kierrätysprosessia kunnioittaen emme painaneet tai värjänneet kangasta, josta valmistimme paitoja ja mekon Aarre ja Puuvillatehdas brändeille.

Tekstiilituotannon hävikin vähentämiseen ja välitykseen erikoistunut Sideflow Oy:n Rescue Textile konsepti toi Black Moda Oy:n ja asustebrändi Cailapin yhteen. Valmistimme Cailapille omalla tehtaallamme tuotantomme sivuvirroista tehtyjä pääpantoja ja hiusdonitseja. Tuotteiden leikkuuvaiheessa syntyy väistämättä paloja, joiden hyödyntäminen vaatteissa on mahdotonta, mutta pienikokoisten asusteiden valmistukseen ne ovat juuri sopivia.

Lue lisää hiilidioksidipäästöistämme ja ympäristövastuustamme Black Modan vuoden 2022 vastuullisuusraportista.

Black Moda – Sosiaalinen vastuu

Suurin osa Black Modan valmistamista tuotteista valmistetaan sen toisessa perheyrityksessä Black Moda Portugalissa Pohjois-Portugalissa. Black Moda Portugalissa työskenteli vuonna 2022 69 tekstiilialan ammattilaista. Vuonna 2022 tehdyn työtyytyväisyyskyselyn perusteella tehtiin muutoksia työntekijöiden tarpeiden parempaan huomioimiseen ja esihenkilöt kävivät alaistensa kanssa yhden kehityskeskustelun. Työntekijöille maksettiin myös tehokkuus -bonuksia. Kaikki työntekijät kävivät kerran vuoden aikana henkilökohtaisella lääkärikäynnillä. Lisäksi yleislääkäri kävi kerran kahdessa viikossa ompelimon tiloissa, hänelle saattoi varata ajan ja hän ohjasi tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Työntekijöille tarjottiin vuoden aikana 16 tuntia koulutusta. Vuoden 2022 aikana oli 1 työtapaturma ja sairauspoissaoloja oli 31 pv/työntekijä.

Vuoden 2022 lopussa käynnistyi Portugalin tehtaamme laajennusosan rakentaminen. Tämä on ollut raporttimme vastuullisuustavoitteissa ja tärkeä asia työhyvinvoinnin parantamisessa. Uuden laajennusosan myötä sekä työskentely- että sosiaalitilat paranevat. Uusi laajennuosa valmistui vuonna 2023 ja voit lukea lisää aiheesta aiemmasta blogipostauksestamme täältä.

Kotimainen Lunette ja Black Moda aloittivat yhteistyössä kuukautisalushousujen eli menkkapikkareiden valmistuttamisen Black Modan yhteistyökumppanilla Portugalissa. Lisäksi H&M Groupiin kuuluva Monki on ottanut Lunette x Monki menkkapikkarit valikoimiinsa yhteistyöbrändin ilmeellä varustettuna. Eurooppalainen valmistus takaa, että tuotanto on sosiaalisesti kestävää ja tuotantoketju on läpinäkyvämpää. Kaikilla materiaaleilla on Öko-tex sertifikaatti.

Lue lisää tuotantopaikoistamme ja sosiaalisesta vastuustamme Black Modan vuoden 2022 vastuullisuusraportista.

Katse tulevaan

Haluamme tarjota asiakkaillemme todistetusti vastuullisen tuotannon. Tätä työtä teemme vuosittain toimittajillemme lähetettävillä vastuullisuuskyselyiden vastuullisuusraportoinnin avulla. Meidän on kehitettävä entistä enemmän mittaristoja ja omia sisäisiä toimintatapoja, joiden avulla voimme ohjata asiakkaitamme kestävien tuotesuunnitteluratkaisujen tekemiseen. Osana tätä on materiaalihukan minimoiminen ja ponnistelut leikkuujätteen hyötykäytön tehostamiseksi, jotta materiaali kiertää mahdollisimman pitkään sen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Olemme hyödyntäneet myös omien brändiemme mallistoissa paljon varastossamme olevia ylijäämäneuloksia. Materiaalien alkuperän selvittämisessä meidän on tehtävä entistä enemmän yhteistyötä toimittajiemme kanssa. Meidän on huolehdittava omalta osaltamme, että toimittajamme eivät hanki materiaaleja sota- tai kriisialueilta tai alueilta, joissa on lapsityövoiman tai pakkotyövoiman vaara.

Lue lisää tavoitteistamme Black Modan vuoden 2022 vastuullisuusraportista.

Tutustu vastuullisuuteemme ja lue edellisten vuosien vastuullisuusraportit täältä.

Lue täältä vuoden 2021 vastuullisuusraportti.

Lue lisää Black Modasta ja sen toiminnasta täältä.