Black Modan oma merkki PikkuSet Kelan äitiyspakkauksessa

Vuoden 2019 äitiyspakkauksen sisältö on juuri julkaistu. Yrityksemme oma PikkuSet-merkki on tällä kertaa mukana kaikkiaan seitsemän tuotteen voimin. Äitiyspakkauksen sisältö herättää joka vuosi tunteita ja julkisuudessa sekä sosiaalisessa mediassa viriää vilkastakin keskustelua. Mukaan valitut tuotteet, niiden muotoilu, väritys ja laatu sekä alkuperä käsitellään medioissa, kahvipöytäkeskusteluissa ja lastentarhojen porteilla. Se on ymmärrettävää, sillä onhan kyseessä merkittävä taloudellinen tuki ja jokainen vanhempi luonnollisesti haluaa turvallisia, toimivia ja sopivia vaatteita sekä tarvikkeita pienokaisen elämän alkutaipaleelle ja perheen elämää helpottamaan.

Vuoden 2017 marraskuussa Kela teki pakkauksen nimestä kyselyn, jolla haluttiin kiinnittää huomiota siihen, tulisiko äitiyspakkauksen nimessä huomioida entistä paremmin kaikki perheet ja syrjiikö nykyinen nimi isiä. Lopputulos oli, että nimi säilytettiin ennallaan. Tosin sekin tosiasia kannattaa muistaa, että nimen olisi lopulta voinut vaihtaa eduskunta – ei Kela. Nimiehdotuksia tuli lähes 30 000, joista noin 60 % kannatti alkuperäisen nimen säilyttämistä.  Osallistumisinnokkuus kertookin sen, että äitiyspakkaus kiinnostaa ja puhuttaa ihmisiä.

Pakkauksen nimen lisäksi ihmisiä kiinnostaa ja puhuttaa tuotteiden alkuperämaa ja tuotteita valmistavien työntekijöiden työskentelyolosuhteet sekä hyvinvointi ja palkkataso. Valtaosa ihmisistä kavahtaa ajatusta, että omalle vauvalle tuleva äitiyspakkaus saattaa sisältää esimerkiksi lapsityövoimalla valmistettuja vaatteita tai joiden valmistamisesta tekijä ei ole saanut riittävää korvausta elämiseen omassa kotimaassaan. Tammikuussa 2019 Finnwatch julkaisi raportin HALPATUOTANTOA HIKIPAJOISSA? Raportti oli tehty kaikille vuoden 2018 äitiyspakkaukseen vaatteita ja tarvikkeita toimittavalle 18 yritykselle tehdyn kyselytutkimuksen perusteella. Kysely tuli myös meille Black Modaan – tuolloin pakkauksessa oli meiltä mukana yksi PikkuSet -merkin tuote, valkoiset puolipotkuhousut. Kyselyn perusteella kävi muun muassa ilmi, että merkittävä osa yrityksistä tuo äitiyspakkaukseen tuotteita riskimaista, joissa esimerkiksi elämiseen riittämätön palkka, laittomat määrät ylitöitä ja puutteet työturvallisuudessa ovat ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Voit tutustua tarkemmin Finnwatchin selvitykseen tästä linkistä.

Kela otti Finnwatchin raportin kokonaisuudessaan hyvin vastaan ja on luvannut jo parannuksia äitiyspakkauksen vastuullisuuteen. Kehitystyötä on kuitenkin tehtävä pitkäjänteisesti, jotta jatkossa Kela voi jakaa hyvällä omalla tunnolla sosiaalisesti vastuullisia ja ekologisempia äitiyspakkauksia. Tämä vaatii myös meiltä tuotteita äitiyspakkaukseen toimittavilta yrityksiltä siirtymistä sanoista tekoihin.

Olemme valmistaneet ja valmistuttaneet PikkuSet -merkin vaatteita jo 1980-luvulta alkaen ja äitiyspakkauksessa merkki on ollut mukana kymmenen vuotta. On ollut ilo huomata, että Kelan hankintapolitiikassa on jo havaittavissa muutos, jossa painotetaan enemmän laatua kuin hintaa. Tämän muutoksen avulla pystyimme palauttamaan Suomessa suunnitellun PikkuSet-merkkimme äitiyspakkaukseen valittujen tuotteiden valmistuksen Intiasta takaisin Portugaliin, perheemme omistamaan tehtaaseen. Tehtaan johdossa on sisaremme Riikka Keski-Vähälä de Oliveira, joten kommunikointi suoraan tuotantoon sujuu mutkattomasti. Vuoden 2019 äitiyspakkaukseen valitut PikkuSet-sukat valmistutamme puolestaan Italiassa, pitkäaikaisella ja luotettavalla kumppanillamme.

Käyttämämme orgaaninen puuvilla on GOTS-sertifioitua ja kaikilla PikkuSet-trikootuotteilla on Öko-Tex Standard 100 -sertifiointi. Tämä kertoo siitä, että tuotteissamme ei ole terveydelle haitallisia torjunta-aineita, raskasmetalleja tai formaldehydijäämiä.  Omissa käsissä oleva suunnittelu ja tuotanto antavat mahdollisuuden olla tiivisti mukana tuotekehityksessä ja myös tuotannon arjessa. Portugali ja Italia ovat EU-maita, joita ei luokitella riskimaiksi ja joissa työelämää säädellään lailla ja lakien noudattamista myös valvotaan. Maailmanpankin Governance-indeksiin perustuva Amfori BSCI:n riskimaaluetteloon voit tutustua tästä linkistä.

Tekemistä riittää vielä runsaasti. Esimerkiksi puuvillan alkuperän jäljitettävyys on yksi selkeä tavoitteemme. Tämä kaikki edellyttää pitkäjänteistä työtä sekä jatkuvaa kanssakäymistä ja verkostoitumista alan muiden toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Meillä pitää olla tulevaisuudessa tieto, mistä valmistamiimme vaatteisiin käytetty puuvilla on peräisin ja meidän tulee olla varmoja, että sen tuotantoketjussa työolot ovat kunnossa ja ympäristövaikutukset on huomioitu. Päästäksemme lähemmäs tätä tavoitetta, siirryimme helmikuussa 2019 käyttämään oman tehtaamme trikootuotannoissa BCI-sertifioitua puuvillaa (Better Cotton Initiative).

Pirkkalassa 28.3.2019
Toimitusjohtaja Marko Keski-Vähälä ja suunnittelija Laura Keski-Vähälä
Black Moda Oy