Fashion Revolution – Vaatevallankumous 10 vuotta

Maailmaa ja tekstiilialaa järkyttäneestä bangladeshilaisen Rana Plaza tekstiilitehtaan sortumisesta on kulunut tänä vuonna 10 vuotta. Vuonna 2013 Rana Plaza tehdas sortui ja onnettomuudessa kuoli 1134 ihmistä. Carry Somersin ja Orsola de Castron aloittama Fashion Revolution (Vaatevallankumous) -tapahtuma on kasvanut maailman suurimmaksi aktivistiliikkeeksi, jonka ansiosta huhtikuun viimeisellä viikolla vaatebrändeiltä kysytään ´Kuka teki vaatteeni´?

Black Moda Oy:lla on oma ompelimo Pohjois-Portugalissa, jossa tehdään omien brändiemme Aarteen, Puuvillatehtaan ja Ratian trikoovaatteet. Black Moda Oy on suomalainen perheyritys, ja tehtaan on perustanut Keski-Vähälän perhe 27 vuotta sitten. Tänä päivänä Black Modassa työskentelevät toisen polven Keski-Vähälät: Riikka Oliveira on Black Moda Portugalin toimitusjohtaja ja kaksi muuta sisarusta, Marko Keski-Vähälä on toimitusjohtajana Black Moda Pirkkalassa ja Laura Silva varatoimitusjohtajana. Portugalissa tapahtuvan tuotannon lisäksi Black Modan tuotteita tehdään Italiassa (0,3%) ja Intiassa (4,3%), tarkan toimittajalistauksen löydät nettisivuiltamme.

Black Moda Portugalissa työskentelee 69 tekstiilialan ammattilaista kuten ompelijoita, leikkaajia, mallimestareita, kaavoittajia, laadunvalvojia, varastotyöntekijöitä ja tuotantokoordinaattoreita. Portugalissa on työaikalaki ja teollisuudessa työaika on 40 h/vko. Mahdollisista ylitöistä sovitaan työntekijän kanssa ja maksetaan ylityökorvaus. Black Moda Portugal on Portugalin tekstiiliteollisuuden liiton jäsen ja kaikki työsopimukset ovat työehtosopimuksen mukaisia. Black Moda Portugaliin kuuluu tänä keväänä iloisia uutisia: tehtaan juuri valmistunut moderni laajennusosa kasvattaa tehtaan tiloja tuplasti isommaksi. Uudet, väljemmät toimitilat mahdollistavat työntekijöille myös viihtyisät sosiaalitilat ja oman ruokailutilan. Meille sosiaalinen vastuu omista työntekijöistämme on tärkeää ja haluamme olla turvallinen ja kannustava työpaikka.

Pohjois-Portugaliin on keskittynyt paljon tekstiiliteollisuutta, joka mahdollistaa tiiviit ja läpinäkyvät suhteet toimitusketjumme muihin valmistajiin kuten neulomoon ja painotaloon. Meillä on hyvä kommunikaatio ja luottamukselliset suhteet pitkäaikaisten yhteistyökumppaniemme kanssa. Vaatteen matka on pitkä materiaalista valmiiksi tuotteeksi ja Fashion Revolution -viikolla haluammekin esitellä kuvien kautta taitavia henkilöitä tuotteidemme takana.