Tekstiili- ja vaatetusala on tullut siihen pisteeseen, että puuvillalle on löydyttävä korvaavia materiaaleja ja tekstiilijätteille toimivia kierrätysprosesseja. Puuvillan viljely vaatii valtavat määrät vettä, lannoitteita ja torjunta-aineita. Puuvillaa viljellään yleensä kuivilla alueilla, joten sadon turvaamiseksi peltoja keinokastellaan. Keinokastelulla on valitettavasti monia negatiivisia vaikutuksia ympäristölle: luonto kuivuu, pohjavedet laskevat ja maaperä suolaantuu. Keinokastelun vuoksi esimerkiksi Väli-Amerikassa on rakennettu patoaltaita, joiden alle on jäänyt arvokasta ympäristöä ja paikalliset asukkaat ovat joutuneet muuttamaan muualle altaan tieltä.¹ Orgaanisen puuvillan viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita, mutta yhtälailla myös orgaaninen puuvilla vaatii kasvaakseen merkittävät määrät vettä ja maata. Myös pikamuodin ja vaihtuvien trendien vuoksi tekstiilijätettä syntyy jo pelkästään Suomessa vuosittain yli 70 miljoonaa kiloa, joten globaalisti määrä on täysin kestämätön. Tekstiilijätettä on pystyttävä jatkossa hyödyntämään järkevästi ja kustannustehokkaasti.
Olemme saaneet viime aikoina lukea lehdistä useammankin mielenkiintoisen artikkelin, joissa on kerrottu VTT:llä kehitetystä ja sittemmin vuoden 2018 alussa Infinited Fiber Company Oy:lle (IFC) siirretystä teknologista, jonka avulla tekstiili-, pahvi- ja maatalousjätteet voidaan muuttaa uudeksi – ja mikä tärkeintä – käyttökelpoiseksi kuiduksi. Tämä hiilineutraali karbamaattiteknologia mahdollistaa selluloosaa eli esimerkiksi puuvillaa sisältävän tekstiilijätteen käytön raaka-aineena. Ja nyt kaikki kuumaa elastaanikeskustelua seuranneet ja siihen osallistuneet huomio! Teknologian avulla voidaan raaka-aineena käyttää myös elastaania sisältäviä kierrätystekstiilejä. Loistava uutinen, eikö totta!?
Infinited Fiber Companyn tuotepäällikkö Kirsi Terho kertoo lisää: ”Karbamaattiteknologiassa käytetään rikkihappoa ja natriumhydroksidia, joita voidaan kierrättää järjestelmässä ja käyttää uudelleen tai hyödyntää sivuvirtana. Kyseiset aineet eivät ole altistavia tai syöpavaarallisia aineita /kemikaaleja. Työtekijöillä tulee kuitenkin olla prosessin aikana puettuna riittävät suojaimet. Viskoositeknologiaan verrattuna karbamaattiteknologia on valmistustapana ympäristöystävällisempi, koska siinä ei käytetä räjähdysaltista ja hermomyrkyksi luokiteltavaa rikkihiiltä. Lisäksi karbamaattiteknologia ei ole niin herkkä epäpuhtauksille, kuin viskoosin valmistus, jolloin raaka-materiaaliksi soveltuuu periaatteessa kaikki sellupohjainen materiaali.”
Nyt kun pääsimme vauhtiin, on kiinnostavaa ladata pöytään lisää Kirsiltä saamiamme tietoja ympäristövaikutuksista: ”1 kg karbamaattiteknologian avulla valmistettua Infinited Fiber -kuitua vaatii jopa 20 000 litraa vähemmän vettä, kuin yhden puuvillakilon tuottaminen ja valmistusprosessi vaatii vähemmän vettä kuin viskoosin valmistus. Jos Infinited Fiber -kuidulla korvataan 10 % nykyisestä puuvillantuotannosta, merkitsee se peltopinta-alan lisäämistä ruoantuotannolle ja ruokaa jopa miljoonalle ihmiselle. Karbamaattiteknologian avulla valmistettua Infinited Fiber -kuitua voidaan kierrättää samassa prosessissa yhä uudelleen ja uudelleen kuidun laadun kärsimättä. Siksi voimmekin ajatella käsissämme olevan ihmeen: ikuisen kuidun! Tästä on myös yrityksen nimi Infinited Fiber Company saanut nimensä. Kuitua voidaan käyttää vaatteissa tai vaikkapa kodintekstiileissä joko sellaisenaan tai sekoitteena käyttötarkoituksen mukaan.
Infinited Fiber Company on jo aiemmin testannut ja todistanut kuidun toimivuuden denimissä ja paksummassa single jerseyssä eli sileässä neuloksessa. Olemme täällä Black Modalla etuoikeutetussa asemassa, sillä meillä on konkreettisesti käsissämme single jerseytä, jonka valmistukseen on käytetty Infinited Fiber -kuitua. Valmis neulos on muualla tehtyjä testineuloksia ohuempaa ja se sisältää 50 % orgaanista puuvillaa sekä 50 % Infinited Fiber -kuitua, jonka lähtöraaka-aineena on käytetty yksinomaan tekstiilijätettä. Ihoa vasten miellyttävän pehmeälle ja luonnolliselle tuntuvan neuloksen on valmistanut portugalilainen yhteistyökumppanimme Armaco Lda. Testineulos on värjätty vaalean beigeksi. Infinited Fiber -kuitua on helppo värjätä ja painaa ja värit toistuvat kauniisti, joten se sopii loistavasti vaatetuskankaiden ja -neulosten materiaaliksi.
Ensimmäinen valmistunut testierä neulosta oli hyvin onnistunut ja toimitimme sitä suomalaiselle yhteistyökumppanillemme, joka valmistaa neuloksesta testikäyttöön T-paitoja ja tunikoita. Odotamme jännityksellä, millaista materiaali on työstää ja miltä valmiit tuotteet tuntuvat käyttäjänsä päällä!
Olethan siis kuulolla – kerromme pian lisää tästä erittäin antoisasta projektista, jonka avulla tekstiilijätteestä tehdään uudelleen käyttökelpoista kuitua ja vaatteita.
Lue lisää taustoista ja aiheesta tästä.
¹ Eettisen kaupan puolesta ry, Puuvillan polut Globaalissa kaupassa. Lue lue lisää tästä.
28.6.2019 Korjattu aiempaa tietoa: testineulos ei ole värjäämätöntä neulosta vaan se on värjätty vaalean beigeksi.