Vietämme parhaillaan kansainvälistä Vaatevallankumous-viikkoa. Kaikki sai alkunsa kuusi vuotta sitten, kun Rana Plaza -niminen rakennus romahti 24.4.2013 Bangladeshissa. Rakennus oli jo määrätty evakuoitavaksi, mutta silti siellä toimi länsimaihin vaatteita valmistavia tehtaita. Töitä jatketiin, kunnes 1130 työntekijää kuoli ja 2500 loukkaantui rakennuksen romahdettua.
Tekstiili- ja vaateteollisuuden harteilla on lukuisia ongelmia, kuten elämiseen riittämätön korvaus tehdystä työstä, valtavat määrät ylitöitä ilman asianmukaisia korvauksia, naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja väkivalta sekä luonnonvarojen suunnaton kuluttaminen, hiilidioksidipäästöt ja tekstiilijäte. Meillä ei ole varaa jatkaa tällä tiellä. Vaatevallankumous-kampanjan päätavoitteina on tehdä vaateteollisuudesta vastuullisempaa ja torjua Rana Plazan tapaiset onnettomuudet.
Perheyrityksenä työmme keskiössä ovat ihmiset, työyhteisön hyvinvointi ja kestävä tulevaisuus, johon kuuluu yrityksen resurssien järkevä käyttö ja vaaliminen sekä ympäristön kunnioittaminen. Black Modalla suunnittelemme omat merkkimme (AARREkid, Puuvillatehdas, PikkuSet ja yhteistyömerkki RATIA) niin, että tuotteista on käyttäjälleen iloa mahdollisimman pitkään eikä kukaan ostaisi mitään turhaan.
Suunnittelussa mukana alusta asti on myös perheemme omistama trikootehdas Cottonhouse Lda, joka sijaitsee Pohjois-Portugalissa. Yritys työllistää 65 henkeä ja he koostuvat ompelijoista, leikkaamon – ja varaston työntekijöistä sekä tuotannonsuunnittelijoista. Vastuu työntekijöistä, hankinnoista ja tuotteista on Cottonhousen suomalaisella toimitusjohtajalla, perheemme keskimmäisellä sisaruksella Riikka Keski-Vähälä de Oliveiralla. Hän huolehtii, että myös yhteistyökumppanit noudattavat ekologisia ja eettisiä arvoja.
Vaatevalmistukselle on luonteenomaista, että välillä on merkittäviä tuotantohuippuja. Pahimpia tuotannon ruuhkia puramme valmistuttamalla tuotteitamme myös alihankkijoilla, joiden työntekijöiden palkkatasoa, työoloja ja tuotannon ympäristövaikutuksia lainsäädäntö säätää ja valvoo. Lisäksi Cottonhouselta tehdään tarkastuksia alihankkijoiden luona säännöllisesti. Myös meiltä Black Modalta vieraillaan eri kumppaniemme luona vähintään kerran vuodessa.
Portugali on EU-maa, jota ei luokitella riskimaaksi. Portugalissa työelämää säädellään lailla ja lakien noudattamista myös valvotaan. Maailmanpankin Governance-indeksiin perustuva Amfori BSCI:n riskimaaluetteloon voit tutustua tästä linkistä.
Vastuullisuuteen liittyy tehtaan työntekijöiden lisäksi esimerkiksi puuvillan viljelyyn ja sadonkorjuuseen liittyvät työolot ja työntekijöiden kohtelu. Haluamme tietää, mistä valmistamiimme vaatteisiin käytetty puuvilla on peräisin ja haluamme olla varmoja, että myös puuvillan tuotantoketjussa työolot ovat kunnossa ja ympäristövaikutukset on huomioitu. Olemme ottaneet askeleen lähemmäs tätä tavoitetta, kun siirryimme helmikuussa 2019 käyttämään oman tehtaamme trikootuotannoissa BCI-sertifioitua puuvillaa (Better Cotton Initiative).
Vaikka Vaatevallankumous-viikko on parhaillaan käynnissä, meidän on hyvä muistaa, että asia on tärkeä ihan joka päivä. Asiasta keskustelu ja sen eteen työskentely ei saa jäädä vain yhteen viikkoon vuodessa. Kävimme Kolmistaan-blogin Karoliinan kanssa viime kesänä avaamassa AARREkid-merkkimme tuotantoa tehtaallamme ja yhteistyökumppaneillamme. Karoliina summasi vierailun antia blogissaan ja voit tutustua Karoliinan teksteihin tarkemmin näistä linkeistä:
Näin AARREkid tuottaa tekstiilinsä vastuullisesti ulkomailla.
ja
Vaatetuotanto Portugalissa. Mutta miten on kemikaalien, kierrätyksen ja uusiutuvan energian laita?
Tule sinäkin mukaan vaatevallankumoukseen! Lisätietoa kampanjasta löydät Vaatevallankumouksen sivuilta tästä linkistä.
Voit lukea lisää Black Moda vastuullisuudesta tästä.
#whomademyclothes #vaatevallankumous #FashionRevolution