Skannaa vaatteen kaikki tuotantovaiheet puuvillapellolta ompeluun Aarrelabelin Supreme Basics -tuotteista

Noin vuosi sitten Black Moda aloitti Aarrelabelin kanssa mielenkiitoisen projektin. Tavoitteena oli valmistaa ensimmäinen vaatemallisto, jossa kuluttaja voi jäljittää tuotteessa käytetyn puuvillan matkan aina puuvillapellolle saakka. Meillä on nyt ilo kertoa, että tämä mallisto on valmistunut ja jo kuluttajien saatavana! Malliston lankatoimittajaksi löytyi kreikkalainen kehräämö Varvaressos S.A. ja puuvilla on Supreme Green Cotton® -puuvillaa. Lanka neulottiin neulokseksi pitkäaikaisella yhteistyökumppanillamme Armacolla ja neulos jalostettiin valmiiksi vaatteiksi omalla ompelimollamme Black Moda Portugal, Lda:ssa. Siten saatoimme seurata tarkkaan koko malliston matkaa ja tuotekehitystä ja pitää niitä kuuluisia lankoja omissa käsissämme. Varvaressos S.A. kertoi hyvin avoimesti toiminnastaan ja Aarteen suunnittelulla olisi ollut mahdollisuus päästä tutustumaan puuvillaviljelmiin ja kuidun matkaa lankakehräämöön, mutta koronan vuoksi tämä matka jouduttiin tällä kertaa perumaan.

Mitä tämä Supreme Green Cotton®-puuvilla oikeastaan sitten on? Supreme Green Cotton®-puuvilla kasvatetaan geenimanipuloimattomista puuvillan siemenistä valikoiduilla kreikkalaisilla perhetiloilla kestävästi luontoa kunnioittaen. Kokeneet agronomit seuraavat puuvillan viljelyä ja kasvua. Eri tuotantoketjun osissa hyödynnetään tekniikoita, joiden avulla energiana voidaan käyttää mahdollisimman paljon uusiutuvia energianlähteitä. Tämä auttaa vähentämään myös haitallisia päästöjä. Puuvillan viljely vaatii runsaasti vettä, mutta Supreme Green Cotton®-puuvillan viljelyssä saadaan merkittäviä säästöjä vedenkulutukseen tiputuskastelujärjestelmän avulla.

Energian ja resurssien säästö ei rajoitu ainoastaan puuvillan viljelyyn. Supreme Green Cotton® -puuvilla kehrätään uusiutuvia energianlähteitä hyödyntäen. Energiansäästöä on saavutettu asentamalla tehokkuudeltaan oikean kokoiset suodattimet, optimoimalla paineilmajärjestelmä ja vaihtamalla loisteputkilaput energiaa säästäviin lamppuihin. Tuotantotilojen lämmitysilmaa lämmitetään tuotannon hukkalämmön avulla ja näin vuosittain säästyy noin 20 000 litraa polttoainetta.

Supreme Green Cotton®-puuvillakuitu jatkokäsitellään niin, että se on tavanomaista puuvillakuitua pidempää, joten kuidusta kehrättävä lanka on myös laadukkaampaa. Laadukkaampi lanka puolestaan pidentää siitä valmistettavien tuotteiden käyttöikää. Siten myös tekstiilijätteen määrää voidaan vähentää.  

Kaikki edellä mainitut työvaiheet – pellolta langaksi – tehdään alle 200 kilometrin säteellä, joten kuljetusmatkat ovat todella lyhyet verrattuna matkaan, jonka puuvilla yleensä kulkee päätyäkseen langaksi. Tuo matka voi helposti olla tuhansia kilometrejä.

Miten tuotantoprosessia sitten pääsee tutkimaan? Kaikkiin Supreme Green Cotton®-puuvillasta valmistettuihin tuotteisiin kiinnitetään riippulappu, jossa on QR-koodi. Koodin avulla jokainen kuluttaja pääsee kätevästi ja nopeasti tutustumaan kyseisen tuotteen puuvillan koko tuotantoketjuun. Tuotteen QR-koodi syötetään sivuilla https://supremegreencotton.eu/ tai QR-skannataan tuotteen riippulapusta mobiililaitteeseen asennetulla QR-lukijalla ja mobiililaitteen internetselaimen annetaan avata QR-koodin sisältämän nettisivun. Avautuvalta sivustolta pääsee näkemään muun muassa missä ja milloin puuvilla on kasvatettu, paljonko vettä viljelyssä on säästetty, kuinka paljon puuvilla on kulkenut pellolta muihin tuotantovaiheisiin, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä on voitu vähentää ja missä lanka on tehty kankaaksi ja edelleen tuotteeksi.

Haasteitakin toki Supreme Green Cotton®-puuvillan saamisessa on. Koska viljely on hyvin valvottua ja säänneltyä, on myös saatavuus toistaiseksi varsin rajattua. Supreme Green Cotton®-puuvillaa ei välttämättä ole aina saatavana sellaisia määriä ja juuri silloin, kuin sitä tarvittaisiin. Suunta on kuitenkin oikea ja haluamme myös jatkossa valmistaa tuotteita Supreme Green Cotton®-puuvillasta ja samalla edesauttaa läpinäkyvää tuotantoketjua.
Tutustu lisää Supreme Green Cotton® -puuvillaan tässä linkistä.

Tutustu Aarteen Supreme Green Cotton® -puuvillasta valmistettujen tuotteiden valmistusprosessiin tästä linkistä.

Tutustu Supreme Green Cotton® -puuvillasta valmistettuihin Öko-tex 100 class 1 -sertifioituihin Aarteisiin täällä.