Monissa kodeissa kiireinen arkiaamu saa ei toivottuja lisäkierroksia, kun vaatteita pukiessa kuivausnarulta napatulle sukalle ei löydykään paria tai edellisenä iltana pestyihin sukkahousuihin on ilmestynyt reikä. Kerromme tässä vinkkejä sukkien ja sukkahousujen pesuun ja hoitoon sekä miten sukkapari saadaan pysymään yhdessä pesusta pesuun.
Paksummat nilkka- ja polvisukat ja paksut sukkahousut valmistetaan usein puuvillan ja polyamidin sekoitteesta ja mukana on melkeinpä aina elastaania antamassa joustoa. Sukkien materiaali saattaa olla myös 100 % puuvillaa, puuvillan ja elastaanin sekoitusta tai esimerkiksi bambuviskoosin ja jonkin muun kuidun sekoitetta. Kalleimmat sukat ovat villaa tai silkkiä tai niiden sekoitetta.
Tärkeintä sukkien hoidossa ja pesussa on noudattaa valmistajan ohjetta. Hyvin usein hoito-ohje on sukan vyötteessä tai pakkauksessa eikä kiinni tuotteessa kuten esimerkiksi vaatteissa tai lakanoissa. Nappaa hoito-ohjeesta kuva yhdessä sukkien kanssa, jolloin pesulämpötilan voi tarpeen mukaan tarkistaa. Silloin ei vyötettä tai pakkausta tarvitse säilyttää.
Kovin moni ei tee sukille käyttöönottopesua, vaikka se on suositeltavaa. Sukka on yleensä aina paljasta ihoa vasten. Etenkin lasten sukkien käyttöönottopesu kannattaa tehdä, jotta valmistuksen aikana sukkiin kertynyt pöly sekä viimeistysainejäämät saadaan pois. Pese sukat nurinpäin. Putsaa sukkien sisälle kertynyt irtonukka ennen koneeseen laittoa. Olet törmännyt varmasti myös yleiseen ja erittäin harmittavaan ilmiöön, että sukkien pari katoaa pesussa. Sitä estämään toiset hankkivat sukkanipsuja, joiden avulla samaa paria olevat sukat kiinnitetään toisiinsa pesun ajaksi. Toinen vaihtoehto on pesupussit, joihin pesua odottavat sukat laitetaan. Kullakin perheenjäsenellä voi olla vaikka oma pesupussi sukille. Näin pyykin lajittelu myös pesun jälkeen on helpompaa.
Noudata sukkien valmistajan antamaa pesulämpötilaa. Konepesun kestäville sukille se on useimmiten 40 °C tai 60 °C. Herkimmät materiaalit, kuten silkki ja villa vaativat yleensä käsinpesun haaleassa tai kädenlämpöisessä vedessä. Tällöin vesipesusymbolin kohdalla on käsi vesisoikossa ja korkein sallittu veden lämpötila 40 °C. Myös hienopesuohjelma voi olla sallittu; silloin hoito-ohjeessa on pesusoikon kuvan alla vaakaviiva. Valitse pesuaine sukkien värin ja materiaalin mukaan: valkaisuainetta sisältävää pesuainetta voi käyttää valkoisille sukille ja värillisille sukille puolestaan kirjopyykkiin tarkoitettua pesuainetta. Jos sukat ovat villaa tai silkkiä, valitse näille materiaaleille tarkoitettu hellävarainen nestemäinen pesuaine.
Sukat eivät kaipaa huuhteluainetta eivätkä varsinakaan sellaiset sukat, joiden materiaali sisältää elastaania. Huuhteluaine tuppaa haurastuttamaan elastaania ja joustavuus katoaa. Huuhteluaineen tilalla voi käyttää väkiviinaetikkaa raikastamassa ja pehmentämässä pyykkiä ja etikka auttaa myös säilyttämään värit. Myös rumpukuivaus voi olla liian kova käsittely sukille ja voi jopa kutistaa niitä. Jos sinulla on käytössä rumpukuivain, tarkistahan sukkien hoito-ohjeesta, onko rumpukuivaus lainkaan sallittu.
Ohuet sukkahousut, stay upit ja denieripolvisukat ja -nilkkasukat tulee pestä jokaisen käytön jälkeen pakkauksen hoito-ohjeen mukaisessa lämpötilassa. Jos ohuet sukkahousut tai -sukat saa pestä pesukoneessa, kannattaa ne sujauttaa pesupussiin, joka suojaa muilta pesukoneessa pyöriviltä vaatteilta. Varmista kuitenkin aina, sallitaanko konepesu. Jos konepesu ei ole sallittu, tarkistathan käsinpesua aloittaessasi, ettei kynsissäsi ole murtumia. Murtuneet kynnet voivat repäistä silmäpaon. Myös sormukset kannattaa riisua ennen käsipyykin aloittamista. Suosittelemme käyttämään nestemäistä pesuainetta. Emme suosittele huuhteluaineen käyttöä, etenkään jos sukkahousut tai sukat sisältävät elastaania huuhteluaineen elastaania haurastuttavan ominaisuuden vuoksi. Ohuita sukkahousuja tai sukkia ei myöskään kannata kuivata kuivausrummussa, sillä rumpukuivain aiheuttaa turhaan mekaanista rasitusta ja kuuma ilma haurastuttaa materiaalia. Kuivaa ohuet sukat ja sukkahousut ilmavasti pyykkinarulla ja varothan, ettei esim. pyykkipoika pääse tekemään niihin lankapakoa kuivauksen aikana.
Lopuksi vielä vinkkejä, miten saat ohuet sukkahousut kestämään pidempään
Tärkeintä on, että valitset itsellesi oikean kokoiset sukkahousut. Siten saat ne kestämään kauemmin ehjinä ja mikä parasta – ne tuntuvat mukavalta päällä. Jos sukkahousut ovat liian pienet, joutuvat ne liian kovalle venytykselle, voivat valuvat alas tai rullautua vyötäröltä. Esimerkiksi pitkäjalkaisen käyttäjän kannattaa yleensä valita tavallista isompi koko.
Sukkahousuja pukiessa on hyvä varoa, etteivät esimerkiksi kuivuneet kantapäät tai rosoiset varpaan kynnet tee sukkiksiin silmäpakoa. Myös käsien ihon ja kynsien kunto on hyvä tarkistaa ennen sukkahousujen pukemista. Ja sormukset kannattaa pujottaa sormiin vasta sitten, kun sukkahousut ovat puettuna päällesi. Yksi hyvä keino suojata herkkiä sukkiksia on pukea ne päälle ohuet puuvillahansikkaat käsissä. Moni unohtaa, että myös kenkien kunto saattaa vaikuttaa sukkahousujen käyttöikään. Jos kenkiesi vuori on päässyt murtumaan tai kulumaan pahasti, saattaa se päivän aikana hiertää sukkahousuihisi reiän.
Asettele sukkahousut päällesi rauhassa ja kiireettä. Aloita rullaamalla koko sääriosa alas asti niin, että saat sujautettua varpaat suoraan ja sukkahousuja venyttämättä sukan kärkeen asti. Rullaa sen jälkeen sukkahousujen housuosa kiskomatta ylös säärelle ja reidelle ja asettele housuosa ja vyötärönauha mukavasti paikoilleen.
Jos lempparisukkiksiisi on tullut reikä, joka ei kuitenkaan estä niiden käyttöä, voit hätätapauksessa sipaista tuoreen silmäpaon ympärille väritöntä kynsilakkaa. Myös hiuslakan suihkuttaminen silmäpakoon saattaa auttaa, jos väritöntä kynsilakkaa ei ole saatavilla.
Toisinaan sukkahousut voivat ostohetken jälkeen odottaa pidempään ensimmäistä käyttökertaa. Silloin niissä oleva elastaani on saattanut menettää parhaat ominaisuutensa ja sukkahousut voivat mennä rikki jopa ensimmäisen käytön aikana. Rikkoontumisen ehkäisemiseksi sinun kannattaa kastella sukkikset ja antaa niiden kuivua ennen käyttöä.