Trikoovaatteiden pesu ja hoito

Tässä artikkelissa keskitymme trikoovaatteiden pesuun ja hoitoon. Vaikka tässä on paljon asiaa, sitä ei kannata säikähtää. Vaatteiden pesu ja hoito ei loppujen lopuksi ole vaivalloista ja siihen saa nopeasti rutiinin, kun on sen muutaman kerran onnistuneesti tehnyt.

Tarkista hoito-ohje ennen tuotteen hankkimista. Pesu- ja hoito-ohjeet kannattaa tarkistaa jo tuotteen ostovaiheessa ja tarkistaa ne myös ennen pesua tai muuta huoltoa. Jos edullisen ulkotakin voikin pesettää vain kemiallisessa pesussa pesulassa, nostaa se tuotteen käyttöhintaa huomattavasti ja kuten nimikin kertoo, kemiallisessa pesussa käytetään runsaasti kemikaaleja. Tai jos esimerkiksi yksivärinen 100 % puuvillasta valmistetun yöasun tai vauvan bodyn pesulämpötilaksi on hoito-ohjelappuun merkitty vain 30 ° C, kannattaa miettiä onko tuote riittävän laadukas, jos sitä ei voi pestä korkeammassa pesulämpötilassa.

Vaatteen tai tekstiilin hoito-ohjeeseen merkitty pesulämpötila on valmistajan suositus korkeimmasta pesulämpötilasta, jonka tuote kestää. Jos hoito-ohjeessa on mainittu pesu 40 °C:ssa, kannattaa kyseistä pesulämpötilaa noudattaa. Viileämmässä vedessä lika ei välttämättä irtoa ja joissain tapauksissa värit saattavat levitä liian viileässä vedessä. Vaatteita ei myöskään kannatta liottaa – nykyisin vaatteet ovat harvoin niin likaisia, että liotus olisi edes tarpeen. Lisäksi myös liotuksessa saattaa käydä niin, että värit irtoavat ja leviävät. Jos tuotteessa ilmenee valmistusvirhe on reklamaatioasia helpompi selvittää, kun olet pessyt ja huoltanut vaatteen juuri hoito-ohjeessa annettujen ohjeitten mukaan.

 

Pesuohjesymbolit vasemmalta oikealle: vesipesu sallittu 40 °C, valkaisu kielletty, rumpukuivaus kielletty, kahden pisteen eli 150 °C silitys sallittu, kemiallinen pesu kielletty. 

Pese vaatteet vasta sitten, kun se on tarpeellista. Useat tekstiilit on kuitenkin hyvä pestä jo ennen ensimmäistä käyttöä. Tällaisia ovat lakanat ja pyyhkeet, alusasut, vauvan- ja lastenvaatteet sekä muut, iholla kosketuksissa olevat vaatteet. Käyttöönottopesussa tekstiilistä saadaan pois mahdollisesti tuotannon eri vaiheissa materiaaliin tarttunut irtolika ja pöly sekä kemikaalijäämiä.

Kun vaate on ollut käytössä, joskus tuuletus varjoisassa paikassa voi auttaa siirtämään seuraavaa pesukertaa. Tuulettamisessa kannattaa muistaa, että auringonvalo voi haurastuttaa tai kellastuttaa joitain kuituja kuten puuvillaa, villaa ja elastaania. Kun on vesipesun aika, lajittele pyykki värien mukaan; pese vaaleat, kirjavat ja tummat vaatteet erillään. Lajittele vaatteet myös hoito-ohjeessa mainitun pesulämpötilan mukaan. Tarkista pestävien vaatteiden likaisuus. Esimerkiksi tahriintuneet lastenvaatteet voivat tarvita pidemmän pesuohjelman, kuin toimistotyössä pidetty tunika. Voit käyttää tarvittaessa tahranpoistoainetta kuten esimerkiksi sappisaippuaa, joka tepsii erittäin monentyyppisiin tahroihin. Mitä nopeammin tahran poistat, sitä varmemmin saat tahran kokonaan pois. Huomioithan, että elastaani ei pidä pinttyneestä hiestä, vaan se haurastuu helposti hien vaikutuksesta. Ethän jätä treenivaatteitasi lojumaan käytön jälkeen kassin pohjalle!

Taskut tyhjiksi ja muita hyviä vinkkejä! Kun pyykki on lajiteltu värien, pesulämpötilan ja mahdollisesti likaisuuden mukaan, tarkista taskut, ettei niihin jää kolikoita, roskia, klemmareita tai esimerkiksi lastenvaatteissa jopa hiekkaa ja soraa. Myös valkoinen paperinenäliina mustan pyykin joukossa on vihoviimeinen yllätys, sen tietävät kaikki, jotka ovat joutuneet putsaamaan puhdasta pyykkiä valkoisesta paperinöyhdästä.

Kun taskut on tyhjennetty, sulje nyörit, hakaset, tarranauhat, nauhat ja vetoketjut. Nappien sulkemisesta on kahta koulukuntaa – osa jättää ne auki ja osa sulkee. Kuitenkin auki jääneet napit voivat tarttua koneen rummussa muihin vaatteisiin ja pahimmillaan repeytyä irti. Samoin avoin vetoketju odottaa suu ammollaan muiden tekstiilien nirhaamista pesun ja linkouksen aikana.

Muista poistaa vaatteista myös korut, kuten rintaneulat! Ennen koneeseen laittamista vaatteet on hyvä kääntää nurinpäin – varsinkin vaatteet, joissa on vetoketju, painettu kuosi tai esimerkiksi etuprintti. Siten vaatteiden oikeapuoli ei hankaudu ja kulu, nukkaannu ja nyppyynny pesuohjelman aikana niin nopeasti kuin oikeinpäin pestynä. Myös pesukoneen sisäosa on paremmin suojassa mahdollisilta vaurioilta, jotka esillä olevat vetoketjut saattavat aiheuttaa.

Tutustu pesukoneen ohjelmiin ja lue myös pesukoneen ohjekirja. Eri pesukonemalleissa saattaa olla valittavana hyvinkin erilaisia pesuohjelmia, lisähuuhteluita ja säädettäviä linkouskierroksia. Koska erilaisia pesuohjelmavaihtoehtoja voi olla runsaasti tarjolla, tarkista ohjekirjasta mikä niistä sopii sinun pyykillesi. Tarkista myös, kuinka paljon koneeseen voi pyykkiä kerralla laittaa, jotta pesutulos on mahdollisimman hyvä.

Pesukonetta ei kannata täyttää liian täyteen. Liian tiukkaan sullotut vaatteet eivät pääse kunnolla liikkumaan pesurummussa, jolloin pesutulos jää heikoksi, eivätkä vaatteet huuhtoudu kunnolla. Hyvä, nimensä mukainen nyrkkisääntö kotikoneen täyttämisessä on se, että pyykin päälle rumpuun mahtuu aikuisen käsi nyrkkiin koneen täyttämisen jälkeen. Hienopesuohjelmassa sen sijaan voi olla syytä jättää rumpu hieman tyhjemmäksi. Tarkista asia pesukoneen käyttöohjeesta!

Mikä pyykinpesuaine kannattaa valita? Käytä värillisille, kirjaville ja tummille vaatteille ja tekstiileille kirjopesuainetta, joka ei sisällä valkaisevia ainesosia. Siten pesu ei irrota ja haalista värejä. Valkoisille vaatteille ja tekstiileille sen sijaan on hyvä valita valkopesuaine, jotta tulos on raikkaan valkoinen. Villa ja silkki tarvitsevat hellemmän pesuaineen, joten jos sinulla on silkistä tai villasta valmistettuja vaatteita, valitse pesuun niille tarkoitettu hellävarainen pesuaine. Kurkkaa myös, ettei pesuaine sisällä zeoliittia, jota lisätään pehmentämään kovaa vettä eli vesijohtovettä, jossa on enemmän kalsium- ja magnesiumsuoloja. Suomessa on varsin vähän kovan veden alueita ja voit tarkistaa tilanteen oman paikkakuntasi vesilaitokselta. Pesuaineessa oleva zeoliitti voi kerääntyä pesukoneen putkistoon ja lopulta jopa rikkoa koneen. Näin voi käydä varsinkin, jos pyykkiä pestään vain alhaisissa lämpötiloissa. Joskus vaatteissa voi olla runsaasti vaaleaa pölyä pesun jäljiltä. Silloin kuituihin on jäänyt zeoliittipölyä eli pesuainetta on ollut liikaa tai tuote ei ole huuhtoutunut riittävästi.

Jos haluat pestä pyykkiä kemikaalittomasti ja hajusteettomasti, kannattaa sinun kokeilla pesupähkinöitä. Nimestään huolimatta ne eivät ole pähkinöitä – niitä ei missään nimessä saa syödä – vaan luumarjoja. Pesupähkinöiden kuorissa on sapoiiinia joka liukenee veteen, kun veden lämpötila on yli 30 °C:ssa. Pesupähkinöillä pestessä pyykki on pehmeää. Allergiaperheille ja astmaatikoille sekä herkkäihoisille pesupähkinät ovat tuoksuttomana vaihtoehtona todella hyvä vaihtoehto pyykinpesuun.

Monet pesuainevalmistajat ilmoittavat, että saat pyykistäsi puhdasta jo 30 °C. Näin voi toki olla, mutta todennäköisesti pesuaine sisältää silloin tavallista pesuainetta enemmän kemikaaleja, joten ne saattavat lisätä jätevesien kemikaalikuormaa. Kannattaa siis tutustua pyykinpesuaineiden tuoteselosteeseen ja siihen, mihin pesuaineen valmistaja ne on tarkoittanut. Myös pyykinpesuaineen määrä kannattaa mitata huolella. Monilla on tapana annostella pyykinpesuainetta pakkauksessa olevaa ohjeistusta enemmän ihan vain varmuuden vuoksi. Liika pesuaineen käyttö tulee aikaa myöten kalliiksi eikä pyykinpesuaine välttämättä huuhtoudu pyykistä kunnolla. Vaatteisiin jää siis pesuainejäämiä, josta eivät iho ja nenä tykkää.

Tarvitaanko aina myös huuhteluainetta? Huuhteluaine ei ole välttämättömyys eikä se ole suositeltavaa elastaania sisältävien tuotteiden pesussa, sillä huuhteluaineet haurastuttavat elastaania. Sen sijaan esimerkiksi väkiviinaetikka on edullinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto ja se sopii kaiken pyykin huuhteluaineeksi. Etikka auttaa värejä pysymään hyvänä pidempään ja sillä huuhdellut tekstiilit ovat pehmeämmän tuntuisia. Noin 0,5 dl on sopiva annostus huuhteluainelokeroon, kun peset koneelliseen pyykkiä. Etikan tuoksu haihtuu pyykin kuivuessa. Voit lisätä etikka-annoksen sekaan muutaman pisaran eteeristä öljyä, jolloin saat tekstiileihin mielituoksusi.

Oikea pesuohjelma pyykin mukaan. Nyt kaikki on valmista oikean pesuohjelman valintaan, joka tehdään siis pestävien vaatteiden hoito-ohjelappujen mukaan. Jos hoito-ohjeessa olevan pesusymbolin eli pesusoikon alla on viiva, tarkoittaa se varovaista ohjelmaa. Kaksi viivaa pesusoikon alla puolestaan tarkoittaa erittäin varovaista ohjelmaa. Kannattaa tarkistaa pesukoneen ohjekirjasta, mikä pesuohjelma koneeseen tulee silloin valita.

Nosta puhdas pyykki heti kuivamaan pesuohjelman päätyttyä. Jos pyykki jää pitkäksi aikaa koneeseen, on vaarana painetuissa tekstiileissä värien leviäminen. Lisäksi koneeseen unohdettu puhdas pyykki alkaa haista tunkkaiselle, jota kukaan pyykkäri ei varmasti toivo. Trikoo- ja collegetuotteita ei kannata kuivata rumpukuivaimessa. Kuivaimessa lämpötila saattaa kutistaa vaatteita ja kuivaimen mekaanisessa käsittelyssä vaatteen pinnalle voi nousta kuidun päitä, jolloin vaatteesta tulee epäsiistin näköinen ja painetuissa kuoseissa värit näyttävät haalistuneilta nukkakerroksen alla.

Jos kodissasi on tilaa, voi trikoovaatteita kuivattaa henkarilla. Silloin pyykkinarusta ei jää ikäviä narun jälkiä vaatteisiin eikä silittämistä välttämättä tarvita. Tämä voi olla hyvä apu kiireisiin aamuihin, kun haluat edellisenä iltana pesemäsi vaatteen heti aamulla ilman silitystä päällesi. Toki kuivauksessa käytettävän henkarin täytyy olla vaatteeseen sopivan kokoinen – pesulahenkarilla kuivattu raglanhihainen trikoopaita harvoin näyttää kauniilta, vaan olkapäille jää henkarista pienet pussit. Trikoo- ja collegevaatteet kannattaa oikoa ja kuositella eli venytellä kevyesti alkuperäisiin mittoihinsa ennen kuin ne asetellaan kuivumaan. Samalla myös mahdollinen sivusaumaan tullut kierto on hyvä oikoa, jolloin kuivuttuaan tuote istuu kauniimmin päällä.

Joskus silittäminen on paikallaan. Silittäminen on sallittua, jos hoito-ohjelapussa on silitysraudan merkki ja siinä 1-3 mustaa pistettä. Yksi piste sallii maksimissaan 110 °:n lämpötilan, kaksi pistettä 150 °C:n lämpötilan ja kolme pistettä 200 °C:n lämpötilan. Valitse silitysraudastasi ohjeen mukainen pistemäärä. Jos hoito-ohjelapussa on rasti silitysraudan symbolin päällä, on kyseisen tuotteen silittäminen kielletty. Tarkista myös mahdollinen lisätieto hoito-ohjeesta. Lisätiedoissa saattaa olla esimerkiksi maininta, että silitys on sallittu, mutta tuotteeseen painetun logon päältä ei saa silittää.

Muun muassa puuvillakuitu pitää silittämisestä, sillä silloin kuidut sulkeutuvat ja oikenevat saman suuntaisiksi ja sen ansiosta silitetty vaate likaantuu hieman hitaammin kuin silittämätön.  Silitetty vaate ei myöskään pölyä niin paljon kuin silittämätön. Silittäminen voi olla hyvä apu muun muassa allergiakodeissa vähentämään nenän tukkoisuutta. Silittäminen saattaa joissain tapauksissa aiheuttaa tekstiilin kiiltoa. Sen ehkäisemiseksi silitä tuote nurjalta puolelta ja höyrytä vaatetta ja äläkä hankaa ja paina silitysrautaa lujaa vaatetta vasten. Ole myös varovainen silittäessäsi elastaania sisältäviä trikoovaatteita, jotta silitysraudan kuumuus ei haurastuta elastaania.

Muistathan myös säilyttää trikoovaatteet huolellisesti. Siististi pesun jälkeen kaappiin viikatut tai henkarille ripustetut vaatteet säilyvät kauniina seuraavaa käyttöä varten. Sen sijaan ryppyisinä kaapin perälle mytätyt vaatteet harvemmin ilahduttavat kiireisinä aamuina ja sellaiset vaatekasat helposti unohtuvat kaapin perälle.

Seuraavassa blogissamme perehdymme villaneuleiden pesuun ja hoitoon.