Laadukas villaneule saattaa olla yksi sinun kalleimmista vaatteistasi. Siksi se kannattaa puhdistaa ja hoitaa mahdollisimman hellävaraisesti ja säilyttää asianmukaisesti. Tässä vinkkejä ja ohjeita, miten saat neuleesi säilymään siistinä, pehmeänä ja lämpimänä mahdollisimman pitkään.
Villa kaipaa tuuletusta enemmän kuin pesua. Villa on luonnostaan likaahylkivä kuitu, joten villalle riittää mainiosti tuuletus varjoisassa paikassa. Samalla mahdolliset rypytkin oikenevat. Suoraan auringon paisteeseen ei villaa sisältävää neuletta kannata jättää, sillä auringonvalo kellastuttaa ja haurastuttaa villakuitua. Jos villavaatteeseen tulee tahroja, puhdista ne heti pyyhkimällä tahran päältä kylmällä vedellä kostutetulla liinalla. Tahranpoistossa voi käyttää sappisaippuaa, joka on hellävarainen villalle. Huuhtele tahran kohta huolellisesti viileällä vedellä, jos käytät sappisaippuaa.
Nyppyyntyminen on yksi villan ominaisuuksista, jota ei tarvitse säikähtää. Nyppyyntyminen johtuu siitä, että villakuidun päät takertuvat toisiinsa esimerkiksi hankauksessa. Nypyt on onneksi helppo poistaa neuleen pinnalta kashmir-kammalla kampaamalla tai nypynpoistokoneella leikkaamalla. Olethan kuitenkin varovainen, sillä liika kampaaminen voi nostaa kuitujen päitä lisää neuleen pintaan. Myös nypynpoistokoneen käytössä on hyvä olla hellävarainen, jotta koneen terä ei tee neuleeseen reikää.
Kun villaneule kaipaa vesipesua, tarkista veden pesulämpötila hoito-ohjeesta. Pese neule hellävaraisesti käsin runsaassa vedessä, jonka lämpötila on ohjeen mukainen. Villaneuleiden korkein sallittu pesulämpötila on poikkeuksetta 40 °C. Käytä villavaatteille tarkoitettua pesuainetta, joka hyvin usein on nestemäistä ja liukenee helposti pesuveteen. Jos villalle tarkoitettu pesuaine on pulveria, anna sen liueta veteen kokonaan ennen kuin upotat vaatteen pesuveteen. Seuraa pesuaineen annostelussa pesuainevalmistajan suositusta ja mittaa pesuainetta mieluimmin niukalla kädellä. Liika pesuaine ei paranna pesutulosta ja vaatii runsaasti huuhteluita. Monissa pesukoneissa on valittavana villapesuohjelma, mutta niissä mekaaninen käsittely saattaa kuitenkin olla villalle liian kova. Siksi suosittelemme käsinpesua.
Villakuitu huopuu liian lämpimässä saippuavedessä ja mekaanisessa hankauksessa. Huopumisessa kuidut avautuvat pesuaineen vaikutuksesta ja mekaanisessa hankauksessa kuidut takertuvat toisiinsa ja neuleesta tulee tiivis ja kutistunut. Välillä esimerkiksi somessa näkee kuvia, miten koneessa pesty villapaita on huopunut ja kutistunut aikuisen miehen kokoisesta vaatteesta nukelle sopivaksi. Jos niin käy, ei neuletta saa enää millään keinolla takaisin alkuperäisiin mittoihinsa. Ethän siksi hankaa ja käsittele neuletta pesun aikana muutoinkaan kovakouraisesti. Painele ja puristele neuletta pesun aikana hellävaraisesti. Huuhtele runsaalla vedellä useaan kertaan ja käytä sekä pesun että huuhtelun aikana saman lämpöistä vettä. Villaneule saattaa sähköistyä etenkin kovilla pakkasilla, kun ilmankosteus on alhainen. Sen estämiseksi voi huuhteluveteen laittaa tilkkasen huuhteluainetta.
Myös linkous ja rumpukuivaus ovat liian rankkoja käsittelyitä villalle. Villaneuleen kuivumista voi kuitenkin nopeuttaa kätevällä pyyhekikalla: asettele pesty villavaate siististi muhkean froteepyyhkeen päälle ja rullaa vaate pyyhkeen sisään. Voit puristella ja painella pyyherullaa varovasti, mutta älä kuitenkaan väännä, jotta neule ei menetä muotoaan. Suurin osa kosteudesta imeytyy froteepyyhkeeseen ja neule kuivuu nopeammin. Jos neuleen ripustaa kuivumaan henkarille märkänä, on tuloksena ikävästi venynyt neule. Oio vaate varovasti mittoihinsa ja asettele se kuivumaan tasolle ilmavaan paikkaan. Älä kuitenkaan jätä neuletta kuivumaan auringonpaisteeseen tai kuuman lämpöpatterin viereen.
Villaneule ei välttämättä tarvitse silitystä, sillä joustavana kuituna se ei rypisty kovinkaan helposti. Jos haluat siistiä mahdollisia ryppyjä, tee myös se hellällä kädellä. Tarkista neuleen hoito-ohjeesta, millä lämmöllä silitysrauta korkeintaan saa olla. Liian kuuma silitysrauta voi kellastuttaa ja haurastuttaa villaa. Villalle riittää yleensä pelkkä höyrytys silitysraudalla nurjalta puolelta siten, että silitysrauta ei edes kosketa neuletta. Ole erityisen varovainen höyryttäessäsi kuvioneuleita. Jos villaneuletta silittää perinteiseen tapaan liu´uttamalla ja painamalla silitysrautaa neuleen päällä, voi tuloksena olla litistynyt ja kiiltävä neule, josta ilmavuus ja kuohkeus on kadonnut. Voit myös halutessasi laittaa puhtaan ja kostean kankaan neuleen ja silitysraudan väliin, mutta älä silloinkaan paina tai hankaa neuletta silitysraudalla. Anna höyrytetyn neuleen kuivua tasolla ennen päälle pukemista.
Säilytä neuleet ilmavasti viikattuina kuivassa ja viileässä paikassa. Paksummat ja painavammat neuleet kannattaa pitää alimmaisena ja kevyemmät ja ohuemmat päällimmäisenä, jotta ohuempiin neuleisiin tulisi mahdollisimman vähän taitteita säilytyksen aikana. Älä säilytä neulettasi henkarilla, sillä se venyttää vaatetta ja ajan kanssa tekee siitä muodottoman. Villa on luonnonkuitu, joten se kelpaa ravinnoksi koiperhosen toukille ja turkiskuoriaisille. Muutama pala setripuuta neulehyllyllä voi pitää tuholaiset poissa neuleiden kimpusta.
Vuosia kauniina säilyvä villaneule on paras palkinto hellävaraisesta käsittelystä.
Seuraavassa blogissamme kerromme lakanoiden pesusta ja hoidosta.