Kerroimme 8.5. blogissamme ikuisesta kuidusta. Jos et ole lukenut vielä juttua, pääset lukemaan sen tästä. Kyseessä on tekstiilijätteestä karbamaattiteknologialla valmistetuttu Infinited Fiber Companyn kuitu, jota sisältävän testineuloksen toimitimme suomalaiselle yhteistyökumppanillemme ommeltavaksi edelleen vaatteiksi. Ompelija on saanut työnsä tehtyä ja olemme saaneet täällä Black Modalla kuvata ja käyttää testineuloksesta valmistettuja T-paitoja ja tunikoita. Vaatteisiin käytetty neulos on siis valmistettu 50 % orgaanisesta puuvillasta sekä 50 % Infinited Fiber -kuidusta, jonka lähtöraaka-aine on yksinomaan tekstiilijätettä.
Merkittävää tekstiilikierrätyksen näkökulmasta on se, että IFC-kuidun tekemiseen voidaan käyttää tekstiilijätettä, jossa on selluloosakuidun lisäksi muita kuituja. Infinited Fiber Companyn tuotepäällikkö Kirsi Terho avasi prosessia ja kertoi, että tällä hetkellä yritys pystyy poistamaan esimerkiksi elastaanin ja polyesterin. Eroteltu massa hyödynnetään prosessissa energian tuottamiseen ja selluloosaa sisältävä massa puolestaan käytettään uuteen kuituun. Polyesterivirralle Infinited Fiber Company etsii parhaillaan kumppania, joka voi elvyttää monomeeritasolla olevan materiaalin.
Infinited Fiber Company ennätti saada yhteistyökumppanimme ompelemia vaatteita mukaan messuosastolleen toukokuussa pidetyille Techtextil-messuille Frankfurt Am Mainiin. Kyseessä on maailman suurin teknisten tekstiilien ja kuitukankaiden ammattitapahtuma ja se järjestetään kahden vuoden välein. Ajoitus oli mitä mainioin! Kirsi Terho kertoi, että jätteestä valmistetut uudet materiaalit herättivät paljon kiinnostusta ja keskustelua. Testineuloksemme hyvä laatu ilahdutti messuosastolla vierailleita alan ammattilaisia.
Testineulosvaatteet leikannut ja valmistanut yhteistyökumppanimme kertoi, että materiaali oli todella miellyttävä työstää. Osaltaan siihen todennäköisesti vaikutti se, että neulos ei sisällä elastaania. Leikkaamisen aikana neuloskerrokset takertuivat hieman toisiinsa, mutta ammattitaitoiselle henkilökunnalle se ei ole ongelma myöskään teollisessa valmistuksessa. Kaiken kaikkiaan tämä testineulos vastasi työstöominaisuuksiltaan hyvin paljon puuvilla-modaalia.
Tuotekuvauksissa mallimme Arja ei tiennyt, mistä materiaalista hänen yllään olevat testineulosvaatteet oli tehty. Hän luuli pukeneensa ylleen täysin puuvillasta valmistettuja tuotteita, sillä neuloksen tuntu oli hyvin puuvillamainen. Neulos oli pehmeää ja erittäin miellyttävän tuntuista iholla ja vaatteet laskeutuivat kauniisti. Kuten kuvasta voi nähdä, jo kertaalleen palvelleesta ja meille aiemmin jätettä edustaneesta materiaalista on nyt mahdollista luoda jotain uudenveroista, käyttökelpoista ja yhtä kaunista, kuin neitseellisestä raaka-aineesta valmistettu vaate.
Todelliseen käyttöön testineuloksesta tehty T-paita pääsi suunnittelijamme Lauran yllä. Hän käytti paitaa niin töissä kuin vapaa-ajallaan. Myös Laura kommentoi, että neuloksen tuntu oli hyvin miellyttävä ja pehmeä. Hän pesi paitaa useaan kertaan 40 asteessa nurin päin, linkosi sitä muun pyykin seassa ja muotoili paidan ennen kuivatusta narulla. Testineulos oli värjätty vaalean beigeksi ja sille oli tehty kutistuvuusviimeistys, mutta ei nyppyyntymistä ehkäisevää käsittelyä. Paita pysyi mitoissaan ja muodossaan hyvin. Neuloksen pinnalle nousi hieman kuidun päitä – tämä ilmiö on ominaista esim. pehmeälle puuvillaneulokselle, silti yleisilme paidassa säilyi siistinä ja hyvänä. Laura pakkasi paidan mukaan myös lomareissulle, joten testineuloksesta valmistetun vaatteen haluaa pukea ylleen aina uudelleen ja uudelleen ja niinhän asian pitää ollakin!
Joudumme kuitenkin vielä odottamaan tovin jos toisenkin, ennen kuin IFC-kuitu on täysin valmista teolliseen tuotantoon ja voimme valmistaa siitä tehtyjä vaatteita kuluttajille. Kuidun ja langan tuotekehityksessä täytyy ratkaista monia haasteita, joita vaatteen käyttäjä ei välttämättä arvaakaan. Sellaisia ovat esimerkiksi kuidun käyttäytyminen eri tuotantoprosessin vaiheissa. Myös määrällisesti kuitua on saatava riittävästi, jotta tuotanto on kannattavaa ja tuotteet sen hintaisia, että ne ovat haluttava vaihtoehto neitseellisistä kuiduista valmistetuille vaatteille.
Ongelmat on tehty voitettaviksi ja ratkaisujen eteen tehdään parhaillaan pitkäjänteisesti töitä. Uskomme vakaasti, että meille avautuu mahdollisuus tarjota kuluttajille ja sopimusasiakkaillemme ympäristöystävällisempiä ja järkevän hintaisia vaatteita, joiden materiaalissa on käytetty IFC-kuitua.
Millaisia ajatuksia sinulla heräsi? Millaisia IFC-kuitua hyödyntäviä vaatteita sinä haluat käyttää?
Laita meille viestiä, posti@blackmoda.fi!
Lue lisää taustoista ja aiheesta: https://infinitedfiber.com/