Olet varmasti pannut merkille, että vaatteessa tai tekstiilituotteessa saattaa joskus olla kiinni hyvinkin pitkä hoito-ohjelappu tai sitten lappuja on useampikin päällekkäin. Kiusallaan näitä lappuja ei tuotteeseen kiinnitetä, vaan valmistaja tai maahantuoja on velvoitettu kertomaan kuluttajalle tuotteen hoito-ohjemerkinnät kaikilla vaatteen vientimaiden kielillä ja valmistaja tai maahantuoja vastaa myös ohjeiden oikeellisuudesta. Laput eivät siis ole kiinni tuotteissa kuluttajan kiusaksi vaan siksi, että tekstiilituotteiden myynti ylipäätään on mahdollista ja kuluttajat sekä pesulat saavat tarvittavat tiedot, jotta tuote pysyy hyvänä ja kauniina mahdollisimman pitkään.
Tuotteen suunnitteluvaiheessa valitaan kullekin tuotteelle sopivin materiaali, jossa kankaan tai neuloksen kuitusekoitus, kankaan vahvuus, värit ja viimeistykset yms. antavat parhaan mahdollisen vastineen kunkin hintaryhmän tuotteelle ja kuhunkin käyttötarkoitukseen. Tavoitteena voi olla esimerkiksi kauniisti laskeutuva, kevyt, hengittävä, hankausta kestävä tai mittapysyvä tuote mahdollisimman järkevällä materiaalihinnalla. Tämä materiaalivalinta sekä vaatteen yksityiskohdat, kuten mahdolliset painatukset, strassit, pitsit ja paljetit on huomioitava, kun tuotteelle annetaan lopullinen hoito-ohje. Yleensä hoito-ohje määräytyy tuotteessa olevan herkimmän materiaalin tai yksityiskohdan mukaan.
Mitä hoito-ohjelappu tuotteessa sitten lopulta kertoo? Hoito-ohjeeseen merkataan viisi erilaista symbolia: vesipesu, valkaisu, rumpukuivaus, silitys ja kemiallinen pesu. Näistä kotihoidossa tärkeimpiä vesipesun lämpötilan ohella ovat kuivaus sekä silitys. Näiden lisäksi hoito-ohjeessa on yleensä
lisäohjeita, kuten pesu ja silitys nurinpäin käännettynä, pestävä erillään tai pestävä saman sävyisten kanssa.
Jos välttämättä haluat leikata hoito-ohjeen tuotteesta irti, ota siitä esimerkiksi kuva kännykkääsi, jotta voit tarvittaessa tarkistaa hoito-ohjeen sisällön. Kannattaa myös muistaa, että jos viet tekstiilituotteen pesulaan, on sinulla hyvä olla hoito-ohje tallessa, jotta pesula voi puhdistaa ja huoltaa tuotteen juuri oikeilla aineilla ja menetelmillä.
Mitä hyötyä vaatteiden ja tekstiilien oikeaoppisesta pesusta ja hoidosta sitten on?
Oikea pesu ja hoito on myös oikea ekoteko. Oikein pestynä, hoidettuna ja huollettuna tuotteen värit ja materiaalit säilyvät kauniimpana pidempään, lian pinttyminen vähenee, vaate pysyy paremmin alkuperäisissä mitoissa. Näin vaatteesta on sinulle iloa pidempään ja se säilyy hyvänä myös mahdolliselle seuraavalle käyttäjälle. Myös vaatteittesi jälleenmyyntiarvo säilyy korkeampana, kun hoidat niitä hyvin.
Seuraavassa blogissamme saat kattavasti tietoa trikoovaatteiden pesusta ja hoidosta. Pääset artikkeliin tästä linkistä.