Kylpyhetkien kruunut kaipaavat hyvää huoltoa

Muhkeat froteiset pyyhkeet ja kylpytakit löytävät tiensä moneen lahjapakettiin vuodenajasta riippumatta. Etenkin joulupukilla on mieluisa tehtävä jakaa jouluna pehmeitä paketteja, joista löytyy tuotteet ihaniin ja ylellisiin kylpyhetkiin. Froteepyyhkeet ja -kylpytakit ovat yleensä kokonaan puuvillaa, mutta joskus froteen joukossa voi olla myös tekokuitua kuten polyesteriä sidoslankana ja nopeuttamassa kuivumista. Myös puuvillan ja pellavan sekoitusta käytetään etenkin pyyhkeissä. Yleisimmin kylpytakit valmistetaan froteesta, jonka tunnistaa siitä, että kankaassa on selkeitä lankalenkkejä. Velourista tehdyissä kylpytakeissa on puolestaan samettimainen pinta. Ostovaiheessa kannattaa tunnustella tuotteen materiaalia ja tarkistaa hoito-ohje sekä kuitusisältö.

Myös pyyhkeille ja kylpytakeille kannattaa tehdä käyttöönottopesu. Upouusi froteinen pyyhe ei välttämättä ime kosteutta täydellä teholla, mutta käyttöönottopesu auttaa siihen. Frotee kannattaa pestä täydessä koneessa, jotta materiaali saa mukavasti mekaanista pyöristystä sekä hankausta ja vettä imevä nukka pysyy muhkeana. Näin kosteudenimukyky paranee. Samalla mahdollinen irtopöly sekä väri- ja viimeistelyainejäämät saadaan pestyä pois. Suosittelemme käyttöönottopesua myös froteisille tai samettimaisesta velourista valmistetuille kylpytakeille. Froteesta voi irrota nukkaa yleensä 1-3 pesukerran ajan, jonka jälkeen tuote saavuttaa käyttöominaisuutensa. Nukan irtoamista ei siis kannata pelästyä.

Pese froteiset tekstiilit samanväristen kanssa. Samassa koneellisessa kaiken pestävän pyykin on hyvä olla pelkkää froteeta, juuri tuon edellä mainitun irtonukan vuoksi. Mahdollinen irtonukka saattaa suotta tarttua samassa koneellisessa olevaan trikoosta tehtyyn T-paitaan tai vaikkapa lakanoihin. Samassa koneellisessa ei kannata myöskään pyöräyttää mitään vetoketjullisia tuotteita, jotka saattavat tarttua froteelenkkeihin. Myös tarranauhalliset tuotteet kannattaa jättää pois froteepyykistä. Jos sinulla on kuitenkin tarranauhalliset froteekietaisupyyhkeet, sulje tarranauhat huolellisesti joka kerta, kun laitat kietaisupyyhkeet pesuun.

Valitse käytettävä pesuaine pyyhkeitten ja kylpytakkien värin mukaan; värillisille kirjopyykinpesuainetta ja valkoisille voi käyttää valkaisuainetta sisältävää pesuainetta. Myös jo aiemmissa jutuissamme mainitut pesupähkinät sopivat froteetuotteidenkin pyykkäykseen. Huuhteluaine saattaa vähentää froteen kosteudenimukykyä, joten huuhteluainelokeroon kannattaa lorauttaa väkiviinaetikkaa, joka auttaa pitämään värit kirkkaina. Erilaiset kosmetiikkatuotteet kuten huulipuna, ripsiväri tai hiustenvärjäysaineet saattavat tahria froteen. Tahrat kannattaa käsitellä heti tuoreeltaan esim. sappisaippualla, jotta tahrat eivät pääse pinttymään.

Valitse pesuohjelma tuotteessa olevan hoito-ohjeen mukaan. Yleisimmät pesulämpötilat ovat froteisille kylpytakeille 40 °C ja 60 °C ja froteisille pyyhkeille 60 °C. Frotee kestää hyvin linkousta ja jos rumpukuivainta ei ole käytössä tai rumpukuivaus ei ole sallittua, kannattaakin froteetuotteet lingota varsin kovilla kierroksilla. Siten frotee kuivuu nopeammin ja raikas pesun jälkeinen tuoksu säilyy kankaassa. Jos käytössäsi on rumpukuivain, kurkkaa hoito-ohjeesta sallitaanko rumpukuivaus alhaisessa vai normaalissa lämpötilassa vai onko se kokonaan kielletty. Noudata annettua ohjetta. Rumpukuivaus saattaa olla kielletty, sillä liian kuuma käsittely rumpukuivaimessa kutistaa froteetuotteita. Löydät rumpukuivaussymbolien selitykset tästä artikkelistamme. Muistathan tyhjentää kylpytakkien taskut ennen pesua, jotta esimerkiksi taskuun unohtunut paperinen nenäliina ei aiheuta ikäviä yllätyksiä pesuohjelman loputtua!

Muotoile pyyhkeet ja kylpytakit ennen kuivumaan laittamista, jos kuivatat tuotteet narulla.  Painavat kylpytakit voi laittaa henkarille kuivumaan, jolloin takki pysyy ryhdissään ja muodossaan. Froteetuotteet voi silittää hoito-ohjeen antamaa lämpötilaa noudattaen tai vaihtoehtoisesti mankeloida, jos niin haluaa – pakollista se ei ole. Toiset kokevat, että silitys tai mankelointi suotta litistää froteen muhkeuden ja toisten mielestä silitys tai mankelointi saa froteen tuntumaan pehmeämmältä iholla. Viikkaa pyyhkeet vasta täysin kuivuneina kaappiin säilytykseen, jotta niihin ei tule ummehtunut haju.

Hyvin huolletut ja hoidetut froteepyyhkeet kruunaavat kylpyhuoneen ja siistissä kylytakissa kehtaa kipaista vaikka postilaatikolla.