Hyvät yöunet ovat meille kaikille tarpeen kiireisen arjen keskellä. Makoisten yöunien varmistamiseksi kannattaakin satsata miellyttävän tuntuisiin ja laadukkaisiin lakanoihin ja tyynyliinoihin. Markkinoilla olevat lakanat ovat yleensä aina luonnonmateriaalia eli puuvillaa tai pellavaa tai näiden sekoitusta. Puuvilla ja pellava ovat hengittäviä materiaaleja ja siksi miellyttävän tuntuisia höyhensaarilla vietettyinä tunteina. Sen sijaan halvat, tekokuiduista kuten esimerkiksi polyesteristä valmistetut lakanat ovat liukkaat ja hiostavat, joten harkitse tarkkaan haluatko viettää kolmanneksen vuorokaudesta hikoillen.
Lakanoita valitessasi saatat törmätä myös monenlaisiin termeihin kuten palttina, perkaali tai percale ja puuvillasatiini. Nämä ovat erilaisia kudontatyyppejä ja kangaslaatuja, joista lakanoita valmistetaan. Näiden lisäksi lakanavalikoimassa on myös trikoosta valmistettuja lakanoita. Puuvillapalttina on tyypillisin lakanalaatu. Siinä 100 % puuvillasta valmistetut kude- ja loimilangat kulkevat lomittain toistensa yli ja ali. Perkaali eli percale puolestaan kudotaan ohuemmasta puuvillalangasta kuin tavanomainen puuvillapalttina ja lankoja on tiheämmin kuin palttinassa. Perkaali tuntuu ihoa vasten sileältä ja pehmeältä ja jotkut kuvailevat sitä yhtä ylellisen tuntuiseksi kuin hotellien lakanat. Puuvillasatiini on puuvillaa, mutta satiinimainen kiilto saadaan aikaiseksi kudontatekniikalla, jossa loimilanka kulkee pidempään kankaan oikealla puolella. Sen ansiosta kankaan pinta on kauniin kiiltävä ja sileä. Satiini ei siis tarkoita materiaalia, vaan kudontatapaa. Puuvillasatiinilakanoiden ystävän kannattaa riisua esimerkiksi korvakorut yöksi pois, jotta korut eivät takerru kankaan loimilankoihin kiinni. Trikoosta valmistetut lakanat ovat puolestaan joustavat ja miellyttävän pehmeät.
Olivatpa uudet lakanasi sitten mitä materiaalia tahansa ja kudottu miten tahansa, on ne hyvä pestä ennen kuin otat ne käyttöösi. Käyttöönottopesussa saat kankaasta pois tuotantovaiheessa siihen tarttuneen pölyn sekä mahdolliset väri- ja viimeistysaineiden jäämät. Laadukkaat, puuvillasta valmistetut lakanat kestävät 60 °C vesipesun ja valkoisten puuvillalakanoiden pesulämpötila voi olla jopa 90 °C– 95 °C. Pellavasta valmistettujen laadukkaiden lakanoiden pesulämpötilan tulisi olla 60 °C. Kurkista siis uusia lakanoita ostaessasi, että riittävän korkea pesulämpötila on sallittu ja tarkista samalla, paljonko valmistaja ilmoittaa kutistuvuudeksi. Puuvilla ja pellava nimittäin kutistuvat aina jonkin verran pesussa, joten peitoille ja tyynyille tulee jäädä riittävästi tilaa vielä pesun jälkeenkin.
Käännä pussilakanat ja tyynyliinat nurinpäin ennen pesua ja puhdista tekstiilien kulmat, jos niihin on kertynyt pölyä ja nukkaa. Lakanoiden pesussa voi käyttää tarvittaessa esipesua. Mahdolliset tahrat kannattaa käsitellä mahdollisimman tuoreena vaikka sappisaippualla, josta kerroimme jo trikoovaatteiden pesu ja hoito -artikkelissamme.
Koska lakanat ovat noin kolmanneksen vuorokaudesta käytännössä koko ajan kosketuksessa iholla, kannattaa pesuaineena käyttää hajusteetonta pesuainetta. Kirjaville lakanoille sopii kirjopesuaine tai vaikkapa pesupähkinät. Valkoiset lakanat pysyvät valkoisena, kun peset ne valkaisuainetta sisältävällä pyykinpesuaineella. Puuvillaisten lakanoiden pesussa voit halutessasi käyttää huuhteluainetta pyykkiä pehmentämään ja helpottamaan sileänä pysymistä tai vaihtoehtoisesti väkiviinaetikkaa, jolloin lopputulos on raikas, mutta samalla tuoksuton. Etikka auttaa myös värejä säilymään kirkkaina.
Pesukonetta ei kannata täyttää liian täyteen, sillä silloin pyykki ei pääse liikkumaan pesukoneen rummussa eikä pesu- ja huuhtelutulos ole hyvä. Liian täyteen ahdettu pyykkikone saattaa myös pahimmassa tapauksessa mennä rikki, kun vettä imeneet tekstiilit painavat rummussa liikaa. Tarkista korkein sallittu täyttömäärä pesukoneesi ohjekirjasta. Lakanapyykin sekaan ei kannata laittaa muita pestäviä tekstiilejä, jotka voivat aiheuttaa vaurioita lakanoille. Esim. farkkujen vetoketjut voivat aiheuttaa lakanoihin mekaanista hankausta, etenkin linkouksessa. Ja kuten trikoovaatteiden pesuohjeissa mainitsimme, hyvä nyrkkisääntö kotikoneen täyttämiseen on se, että koneen täyttämisen jälkeen pyykin päälle rumpuun mahtuu aikuisen käsi nyrkkiin.
Valitse pesukoneesta lakanoille sopiva pesuohjelma; tarkista siis vielä hoito-ohjelapusta oikea pesulämpötila ja katso samalla, onko rumpukuivaus sallittu. Jos se on sallittu, ethän kuivaa lakanoita rumpukuivaimessa liian pitkään tai liian kauan, sillä tuloksena voi olla erittäin ryppyiset ja jopa liikaa kutistuneet lakanat. Noudata sen vuoksi valmistajan antamaa hoito-ohjetta. Jos narulla kuivaaminen on mahdollista, saat lakanapyykin hieman sileämpänä kuivaksi. Jos kuivaaminen on mahdollista ulkona, säästyy samalla energiaakin ja lakanat saavat raikkaan tuoksun.
Rumpukauivaussymbolit vasemmalta oikealle: rumpukuivaus sallittu normaalissa lämpötilassa, rumpukuivaus sallittu alhaisessa lämpötilassa eli varovainen rumpukuivaus ja rumpukuivaus kielletty.
Jos haluat mankeloida tai silittää lakanat ja tyynyliinat, älä anna niiden kuivua rutikuivaksi vaan jätä ne hieman kosteiksi. Siten saat ne helpommin sileäksi. Pidä kuitenkin huolta, että ennen kaappiin laittoa kangas on kokonaan kuivunut, jotta lakanat eivät säilytyksen aikana ala haista ummehtuneelle tai jopa homehdu! Mankeloidut tai silitetyt lakanat ovat ihanan sileät, niistä ei irtoa niin paljon pölyä ja ne pysyvät hieman pidempään puhtaampana. Tämä johtuu siitä, että puuvillakuidut sulkeutuvat ja oikenevat samansuuntaisiksi.
Toivomme sinulle makeita unia hyvin hoidetuissa lakanoissa!
Seuraavassa tekstissämme kerromme froteisten pyyhkeiden ja kylpytakkien pesusta ja hoidosta.