Tekstiili- ja vaateteollisuus elää murroksessa. Kuluttajat ovat yhä enemmän tietoisia alan kääntöpuolesta, ihmisoikeuksien loukkauksista sekä siitä, miten paljon tämä teollisuuden ala ympäristöä kuormittaa. Omat valinnat mietityttävät ja esimerkiksi T-paidan alkuperän selvittäminen voi osoittautua käytännössä mahdottomaksi. Fast fashion is so last season. Siksi vaatteiden ja alalla työskentelevien ihmisten arvostuksen tulee kasvaa. Siksi haluamme kertoa lisää tuotannostamme, vastuullisuudesta sekä työntekijöidemme työoloista. Vastuullisuus ei voi olla pelkkää puhetta ja kauniita sanoja, vaan todellisia tekoja.

Yrityksemme kantavia arvoja ovat uudistuminen, kehittyminen ja oppiminen asiakkaitamme kunnioittaen ja arvostaen. Perheyrityksenä työmme keskiössä ovat ihmiset, työyhteisön hyvinvointi ja kestävä tulevaisuus, johon kuuluu yrityksen resurssien järkevä käyttö ja vaaliminen sekä ympäristön kunnioittaminen. Niin nurinkurista kuin se nykyisessä businessmaailmassa onkin, me Black Modalla suunnittelemme omat merkkimme (AARREkid, Puuvillatehdas, PikkuSet ja yhteistyömerkki RATIA) niin, että tuotteista on käyttäjälleen iloa mahdollisimman pitkään eikä kukaan ostaisi mitään turhaan. Ajattomuus, käytännöllisyys, oikea mitoitus ja kuhunkin käyttötarkoitukseen valitut parhaat materiaalit ovat suunnittelun kulmakiviä. Haluamme pitää hintatason kohtuullisena, jotta mahdollisimman monella on vara ostaa laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteitamme.

Suunnittelussa mukana alusta asti on myös perheemme omistama trikootehdas Black Moda Portugal, Lda, joka sijaitsee Pohjois-Portugalissa. Yritys työllistää 65 henkeä. Kommunikointi suoraan tuotantoon sujuu mutkattomasti. Tuotteiden laatu on tasaista ja tuotekehitys ja yhteistyö saumatonta. Vastuu työntekijöistä, hankinnoista ja tuotteista on Black Moda Portugalin suomalaisella toimitusjohtajalla, perheemme keskimmäisellä sisaruksella Riikka Keski-Vähälä de Oliveiralla. Hän huolehtii, että toimittajat ja yhteistyökumppanit noudattavat ekologisia ja eettisiä arvoja.

Portugali on EU-maa, jota ei luokitella riskimaaksi. Portugalissa työelämää säädellään lailla ja lakien noudattamista myös valvotaan. Maailmanpankin Governance-indeksiin perustuva Amfori BSCI:n riskimaaluetteloon voit tutustua tästä linkistä.

Portugali on myös ratifioinut ILOn (International Labour Organization) eli Kansainvälisen työjärjestön perussopimukset. ILOn periaatteiden mukaan kaikilla sen jäsenvaltioilla on velvollisuus poistaa pakkotyö, lapsityö ja syrjintä sekä taata yhdistymisvapaus. Viime vuosina ILOn päätavoitteena on ollut ihmisarvoisen työn (Decent Work) toteutuminen maailmanlaajuisesti.

Black Moda Portugal pitää työntekijöiden ammattitaitoa yllä jatkuvalla ammattikoulutusohjelmalla ja tarjoaa kaikille työntekijöilleen ammatillista koulutusta. Lisäksi yksityinen työterveydenhuolto ja työturvallisuuspalvelut takaavat työntekijöille terveen ja turvallisen työympäristön. Lisäksi yrityksessä seurataan tarkasti teknologian kehitystä ja konekantaa pidetään ajan tasalla. Yksi merkittävä konehankinta tehtiin loppuvuodesta 2018, jolloin tehtaalle hankittiin leikkuukone pöytineen ja ohjelmistoineen.

Palkkataso tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa on kansainvälisestikin mitattuna varsin matala. Moni merkki etsii mahdollisimman alhaista hintaa Aasiasta ja kiihtyvällä vauhdilla myös Afrikasta. Kaikki eivät voi siihen hintakilpailuun lähteä – etenkin, kun vaakakupissa painavat myös työntekijöiden ja ympäristön hyvinvointi.

Black Moda Portugal maksetaan työntekijöille vähintään minimipalkka tai suurempi, riippuen työtehtävästä. Ompelun lisäksi tehtaamme työllistää tuotannonsuunnittelijoita, kaavoittajia ja mallimestaria, leikkaajia sekä varastohenkilökuntaa. Peruspalkan lisäksi maksetaan kannustinlisät esimerkiksi huolellisuudesta sekä tuotantolisät. Myös kesäloman (3 vk) sekä joululoman (1 vk) ajalta maksetaan palkka. Mahdollisista ylitöistä sovitaan yhdessä työntekijän kanssa ja niistä maksetaan ylityökorvaus. Uuden työehtosopimuksen mukaan Portugalissa tekstiiliteollisuudessa tarpeen vaatiessa voidaan tehdä ylitöitä 2 tuntia/päivä ja korkeintaan 200 tuntia vuodessa. Portugalissa lakisääteinen äitiys- ja vanhempainvapaa on viisi kuukautta. Sen jälkeen toinen lapsen vanhemmista voi tehdä lyhennettyä, kuuden tunnin työpäivää, kunnes lapsi on täyttänyt yhden vuoden. Palkka maksetaan täydeltä kahdeksalta tunnilta. Myös vuotuiset korotukset lisätään palkkaan lakien ja asetusten mukaisesti.

Valmistutamme tuotteitamme ruuhka-aikoina myös alihankkijoilla. Myös heidän työntekijöidensä palkkatasoa, työoloja ja tuotannon ympäristövaikutuksia säätää ja myös valvoo lainsäädäntö. Lisäksi Black Moda Portugalista tehdään tarkastuksia alihankkijoiden luona säännöllisesti. Myös meiltä Black Modalta tehdään käyntejä eri kumppaniemme luona vähintään kerran vuodessa.

Puuvilla on tärkein ja käytetyin materiaalimme trikootuotteissa ja valtaosa siitä on meillä orgaanista. Tällä hetkellä käytämme pääasiassa turkkilaisesta puuvillatukusta ostettua, GOTS-sertifioitua orgaanista puuvillaa. GOTS (Global Organic Textile Standars) on maailman johtava orgaanisten kuitujen tekstiilien käsittelystandardi. Se määrittelee korkeatasoiset ympäristökriteerit kattaen koko orgaanisen tekstiilituotantoketjun pellolta valmiiksi tuotteeksi ja edellyttää myös sosiaalisten kriteerien noudattamista.

Puuvillatukussa yhdistetään eri tilojen raakapuuvillaa, jolla varmistetaan puuvillaerien tasalaatuisuus. Puuvillan  etenkin orgaanisen puuvillan – laatuun  vaikuttaa muun muassa satokauden sääolosuhteet. Vastaavasti elastaani ostetaan yhdeltä toimittajalta, jolla on tehtaat Turkissa ja Vietnamissa. Valmistamme myös trikootuotteita, joissa ei ole elastaania ja tämä trendi on havaittavissa myös esimerkiksi B2B-tuotannoissa.

Käytämme ja etsimme aktiivisesti puuvillaa ekologisimpia materiaaleja sekä kierrätysmateriaaleja. Hyödynnämme Puuvillatehdas-merkkimme tuotteissa suurimmaksi osaksi tuotannon ylijäämämateriaaleja ja mm. valmistutamme AARREkidille Italiassa sukkahousuja, joissa on käytetty tuotantovaiheessa kierrätettyä polyamidia (pre-recycled). Haluamme olla mukana kehittämässä ekologisempia materiaaleja ja teemme parhaillaan yhteistyötä eri kumppaniemme kanssa löytääksemme uudenlaisia ratkaisuja tuotantoomme, kuten ekologisempia pakkausmateriaalivaihtoehtoja.

Orgaaninen puuvillakuitu jatkokäsitellään Pohjois-Portugalissa, jossa se kehrätään langaksi tai lanka tuodaan jo kehrättynä Portugaliin. Peruslangat kehrätään yleensä Turkissa ja erikoislangat, kuten räätälöidyt- ja erikoissekoitteet Portugalissa. Langasta valmistetaan erilaisia neuloksia samalla alueella. Mainittakoon tässä välissä, että kaikkiin uusiin tehtaisiin täytyy nykyisin asentaa aurinkopaneelit. Paneelien avulla tuotetaan sähköä ja lämmitetään vettä. Muun muassa neuloksia valmistava kumppanimme asentaa tällaiset aurinkopaneelit tuotantolaitokseensa vuoden 2019 lopulla tai vuoden 2020 alupuolella.

Seuraavaksi raakaneulokset värjätään, painetaan ja viimeistellään. Värjäysprosessit vaativat runsaasti vettä. Neuloksia värjäävässä ja painavassa yhteistyöyrityksessä on lakisääteinen vedenpuhdistamo, jossa on pH-säätöjärjestelmä. Värireseptit tehdään automaation avulla, joten värikemikaalien hävikki on vähäistä. Väriaineet käsitellään putkissa, jolloin ne eivät joudu hengityselimiin. Rotaatiopainossa käytetään reaktiivivärejä, joiden kemikaalikuorma on pigmenttivärejä pienempi.

Tuotantomme on Öko-Tex Standard 100 -sertifioitu. Tämä kertoo siitä, että tuotteissamme ei ole terveydelle haitallisia torjunta-aineita, raskasmetalleja tai formaldehydijäämiä. Lisäksi Euroopan Unionin alueella noudatettava ja vuonna 2007 voimaan tullut REACH-asetus (lyhenne sanoista Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) asettaa aiempaa enemmän vastuuta teollisuudelle, kun on kyse riskeistä, joita kemikaalit saattavat aiheuttaa ympäristölle tai terveydelle.

Värjätyt ja painetut neulokset kuljetetaan trikootehtaallemme varastoon odottamaan leikkuuta ja ompelua. Tuotannon leikkuujäte – myös mahdollisesti alihankkijan luona leikattu – kierrätetään. Kierrätyksestä huolehtii Black Moda Portugal. Valmiit tuotteet toimitetaan suoraan varastoomme tai asiakkaamme varastoon rekalla. Tuo matka kestää Pohjois-Portugalista Suomeen noin reilun viikon. Toisinaan sääolot, kuten Keski-Euroopan lumimyräkät saattavat aiheuttaa viivettä, mutta niitä sattuu onneksi varsin harvoin.

Tekemistä riittää vielä runsaasti. Esimerkiksi puuvillan alkuperän jäljitettävyys on yksi selkeä tavoitteemme. Tämä edellyttää pitkäjänteistä työtä sekä jatkuvaa kanssakäymistä ja verkostoitumista alan muiden toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Meillä pitää olla tulevaisuudessa tieto, mistä valmistamiimme vaatteisiin käytetty puuvilla on peräisin ja meidän tulee olla varmoja, että sen tuotantoketjussa työolot ovat kunnossa ja ympäristövaikutukset on huomioitu. Päästäksemme lähemmäs tätä tavoitetta, siirryimme helmikuussa 2019 käyttämään oman tehtaamme trikootuotannoissa BCI-sertifioitua puuvillaa (Better Cotton Initiative). Kuten alussakin jo mainitsimme, vastuullisuus ei voi olla pelkkää puhetta ja kauniita sanoja, vaan todellisia tekoja. Vastuullisuustyötä ei voi koskaan lopettaa, vaan sen eteen on työskenneltävä sitkeästi.

Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, ole rohkeasti yhteydessä meihin osoitteeseen posti(at)blackmoda.fi!

26.6.2019 Korjattu aiempaa tietoa: aurinkopaneelit asennetaan todennäköisesti vuoden 2019 lopulla tai vuoden 2020 alkupuolella – ne eivät ole vielä käytössä.

Lähetä meille viestiä